4 500 bostäder ligger i planerna för omvandlingen av Stora Sköndal. I juni klubbade stadsbyggnadsnämnden en ny etapp på 1 750 bostäder, men sista ordet får kommunfullmäktige i ett beslut som väntas i höst.
Under samma möte beviljade politikerna rivningslov för 79 tomställda småhus i området Skogsbyn.
"Vi bidrar till fler bostäder i Stockholm. En förutsättning är att de här villorna rivs." säger Tomas Krywult, vd för markbolaget Stora Sköndal Framtidsutveckling.
Liza Simonson
Utsatta för vandalisering
Mitt i har tidigare berättat om hur de tomma småhusen blivit utsatta och plats för både skadegörelse, olovlig övernattning och andra brott. Men nu har de som hemsöker husen anledning att se upp.
Lagens långa arm kommer nämligen att dyka upp i området. Med tillstånd av markägaren har polisen redan hållit en mindre övning i Skogsbyn. Framöver är det tänkt att polisen har ytterligare övningar här.
– Det är positivt att vi kan erbjuda polisen ett område att öva i. De har behov av olika typer av terränger, säger Tomas Krywult, vd för markbolaget Stora Sköndal Framtidsutveckling som tillhör stiftelsen som äger marken i området.
I Skogsbyn ska polisen öva på att gripa misstänkta personer som uppehåller sig i småhus. På fackspråk heter det "personella husrannsakningar".
Dörrar saknas i hus i Skogsbyn.
Mattias Kamgren
Smatter och smällar
Polisövningarna kan märkas genom smatter eller smällar på avstånd. Men i de flesta fall märks övningarna inte alls, skriver stiftelsen Stora Sköndal på sin hemsida.
När övningar pågår kommer skyltar sättas ut vid Skogsbyn. I övrigt meddelas tillfällena på stiftelsens hemsida.
Enligt Tomas Krywult är polisens närvaro i Skogsbyn inte ett svar på problemen med vandalisering och andra brott.
– Vi har fått arbeta med en del skadegörelse i sommar, men vi tycker generellt att det minskat.
Hemlösa har övernattat i hus i Skogsbyn.
Mattias Kamgren
Staden: Förfall har minskat värdet
Polisen kommer att kunna öva i hus som ännu inte rivits. Och ännu har rivningen inte grönt ljus.
Grannar och närboende har nämligen överklagat stadens rivningsbeslut. Bland annat med hänvisning till områdets kulturhistoriska värde, men också med tanke på att detaljplanen ännu inte vunnit laga kraft.
Stadsbyggnadsnämnden menar dock att det kulturhistoriska värdet minskat i takt med områdets förfall. Politikerna menar därför att det inte finns skäl att neka rivning av småhusen.
I augusti tänker markbolaget sätta upp stängsel runt fastigheter de vill riva.
– Vi hoppas komma igång med rivningen i höst, säger Tomas Krywult.
Husen som sticker ut i nya Stora Sköndal
Stora Sköndal ska bli Större Sköndal. Efter en utdragen planering rycker nu nästa byggetapp närmare.
Och flera byggnader sticker ut.
1750 nya bostäder. Med etapp 2 A ska omvandlingen av Stora Sköndal ta fart på allvar.
Den här veckan, efter att tidningen gick i tryck, väntades stadsbyggnadsnämnden godkänna förslaget till ny detaljplan.
Den som läst Mitt i:s artiklar om de tomställda husen i området Skogsbyn, vet att beslutet är efterlängtat. Det är först när detaljplanen vunnit laga kraft – tidigast i höst – som de gamla villorna kan rivas.
– Att den nya planen kan genomföras är själva förutsättningen för rivningen. Om planen skulle falla vill man inte stå där med en riven stadsdel. Sen är det så klart ett dilemma att det ser ut som det gör, säger Martin Styring, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret, om den spöklika stämningen i Skogsbyn.
Vad är det då för stadsdel som som ska växa fram när spaden väl får sättas i marken? I planbeskrivningen finns flera byggnader som sticker ut – eller sticker upp.
Ett trähus i tolv våningar ska markera den historiska entrén till området Stora Sköndal. Vy från Sköndalsvägen.
Engram
1. Höjdare i trä
I dag markeras entrén till stiftelseområdet Stora Sköndal av gamla grindstolpar. I framtiden ska avgränsingarna bort. Mötet mellan den nya stadsdelen och övriga Sköndal ska i stället markeras med ett höghus byggt i trä. Huset ska bli tolv våningar högt och är ritat av Arkitema arkitekter.
Flera av kvarteren i det nya området ska för övrigt få fasader i trä.
Den nya grundskolan är ritad av Niras/Vertigo arkitekter. Den ska byggas huvudsakligen i tegel men den högre indragna delen föreslås få fasad av trä.
Engram
2. Runda skolan
Som det har längtats efter en högstadieskola i Sköndal. Nu finns den i alla fall på papper. Stora Sköndals skola ska rymma 930 elever och väntas stå klar tidigast år 2028.
Som visionsbilden visar ska den få en speciell, rundad form som följer kurvan på Nils Lövgrens väg.
– Den har fått den här krökta formen och kommer nog att bli en ganska pampig byggnad med mycket liv och rörelse, säger Martin Styring.
Utöver klassrum ska den också rymma en fullstor idrottshall, till största del under mark, med föreningskafé och motionsrum.
Växthuset, ett grönskande trygghetsboende för äldre, kommer att ligga intill ett av områdets framtida torg.
Vardag arkitekter
3. Växthuset
Vid det som ska få namnet Berga torg planeras ett hus som inte liknar mycket annat: rött i fasaden och täckt av klättrande grönska. Huset ska bli trygghetsboende för äldre men ska också innehålla centrumlokaler i markplan mot torget.
– Grundidén var att göra ett hus som ska bjuda in till gemenskap bland boende. Då har vårt tema varit att jobba med växtlighet och odlingar, säger Anna Rex på Vardag arkitekter, och berättar att huset fått namnet Växthuset.
På taket blir det just växthus och gemenskapsodlingar. Odlingsvänligt blir det också på balkongerna – och utmed fasaden från markplan och uppåt finns en pelarkonstruktion som lämpar sig för klätterväxter.
– Växtligheten ska bilda en fond mot torget och klättra uppför fasaden, säger Anna Rex.
M-huset är ritat av arkitektfirman Brunnberg & Forshed.
Engram
4. M-huset
Sjuvåningshuset vid Thorsten Levenstams väg får en annorlunda fasad i skiffer och plåt – men det är franmför allt funktion och innehåll som sticker ut. Bokstaven M står för möten, miljö och mobilitet. Huset ska bli en lokal samlingspunkt med publika lokaler, med plats för exempelvis återbruk. Husets lägenheter föreslås bli kollektivbostäder med gemensamma utrymmen. På taket ska det finnas en terrass öppen för allmänheten.
I framtiden är det tänkt att Stora Sköndal ska få flera M-hus.
Kommer nog att bli en ganska pampig byggnad.
Många hyresrätter – få p-platser
Biltrafiken i det nya området ska enligt planförslaget minimeras. P-talet beräknas till 0,23-0,33 bilplatser per bostad. Flera kvarter ska dela på samma garage. Boendeparkering, besöksparkering, bilpool och cykelpool ska samlas vid två så kallade mobilitetshubbar.
Förslaget innebär att Stora Sköndal till stor del får ett nytt gatunät. En ny huvudgata ska skapa en sammanhängande slinga genom området.
Merparten av de 1750 bostäderna ska bli hyresrätter. Byggandet delas in i 6 etapper. Den första startar vid Thorsten Levenstams väg.
Källa: Stadsbyggnadskontoret
Växthuset, ett grönskande trygghetsboende för äldre, kommer att ligga intill ett av områdets framtida torg.
Vardag arkitekter