– Det är klart att den här händelsen ändrade ganska mycket för mig. Jag kan nog fortfarande känna olust inför det som hände, säger Christoffer Bohman i en intervju med Sveriges Radios P3 Krim.

Han började som chef för LPO Sollentuna i januari 2020 och satte omedelbart igång en offensiv för att försöka stoppa de kriminella gängen i framför allt Tureberg och Märsta.

Hösten 2021 var han på väg hem från en semesterresa i fjällen och nåddes av polisens underrättelseinformation om en hotbild mot en lokalpolitiker och mot en polischef – som man bedömde med största sannolikhet var Christoffer Bohman själv.

Kort därefter hittades en skarp bilbomb i en väska, och ett automatvapen och en nyckel till en nystulen bil.

– Så den ganska skarpa informationen om den här planeringen tillsammans med det man hittar gjorde att man tog det här på allra största allvar, säger Bohman till P3 Krim.

Ännu ingen gripen

Det hela föranledde en särskild händelse inom polisen, kallad ”muren”.

– Det var jättetufft och det var tufft också att inte visa det. För jag var ju liksom den högsta chefen och har liksom haft mantrat att vi viker inte ner oss, vi backar aldrig och sedan känner man liksom hur världen gungar under ens fötter, säger Christoffer Bohman till P3 Krim.

Ännu har ingen gripits eller åtalats för de misstänkta mordplanerna. Enligt Bohman var händelsen en bidragande faktor till att han i januari 2022 slutade som polischef i Sollentuna och i stället bytte till en tjänst inom polisen i Eskilstuna.

Ytterligare ett drygt år senare, i april i fjol, lämnade Christoffer Bohman Polismyndigheten helt och hållet för att i stället ta en civil brottsförebyggande tjänst på Skandias stiftelse Idéer för livet.

Har gett ut en bok

Den 12 augusti kom han ut med sin debutbok ”Hundra in i döden” som handlar om den organiserade brottsligheten i Sverige, som han menar numera samsas med en oorganiserad kaosartad gängkriminalitet.

Boken ger ett inifrånperspektiv på det utmanande polisarbetet och innehåller dramatiska scener med allt från kravaller, spaningar och knarkbeslag till dödligt skjutvapenvåld och mördarjakter i Järva, Sollentuna, Upplands Väsby och Märsta.