Mellan klockan 11 och 15 på långfredagen den 15 april hade Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, fått tillstånd av polisen att hålla i en så kallad allmän sammankomst på torget i Rinkeby, där han planerade en koranbränning.
Dagen innan hade Paludan planerat en sådan aktion i Linköping, som inte blev av. Dock uppstod våldsamma upplopp, då många samlats för att protestera.
I Rinkeby ville civilsamhället, som ungdomar, nattvandrare, mammor och representanter från moskéerna förhindra ett liknande förlopp, berättar Rinkebyprofilen Hagi Farah. Därför samlades många under torsdagskvällen, för att lägga upp en strategi för hur man skulle agera på fredagen.
– Vi ville göra allt vi bara kunde för att förhindra våldsamheter i Rinkeby, det var fint, flera ungdomar hjälpte till att sprida budskapet, säger han.
Beröm av polisen
Inledningsvis var sammankomsten lugn, enligt polisen. När den pågått i tre timmar fick den dock avbrytas, då "fler personer kommit till platsen och opinionsyttringarna eskalerat med stenkastning", skriver polisen på sin hemsida.
Totalt greps åtta personer för bland annat våldsamt upplopp, försök till misshandel och brott mot knivlagen.
– Vi har sett många goda exempel på civilkurage hos de boende i området. De har bland annat ingripit och pratat personer till rätta. Deras insatser och andra initiativ som tagits i området, har varit till stor hjälp för den här polisinsatsen, säger Anders Rissel, biträdande chef polisområde Stockholm nord, i ett pressmeddelande.
Han fortsätter:
– Stenkastning och annat våld vid allmänna sammankomster är dock inget som tolereras och nu vidtar ett utredningsarbete med de misstänkta brotten.
Polisen Jonas Packalen, som var på plats i Rinkeby, har skrivit ett öppet Facebookinlägg om vad som hände. Han skriver att gatustenar kastades mot polisen, av cirka 100-150 personer.
"Till och med kvinnor i 40-60 årsåldern kastar sten mot oss, deras egna barn gör likadant. Hur i helvete ska man hantera en sån situation? Slå en batong mot en 12-åring?", skriver han, och avslutar inlägget med att polisen ändå klarade sig förhållandevis bra i just Rinkeby.
Sluta med "vi och ni"
Paludan har efter aktionerna i Linköping och Rinkeby fått tillstånd att utöva sin aktion på flertalet platser i landet, och det har rapporterats om upplopp, brända bilar, skadade poliser och civilbefolkning.
Hagi Farah säger att han är stolt över många av Rinkebyborna, där han anser att de flesta gjorde allt de kunde för att stoppa våldet. Men han är upprörd över hur samtalen gått efteråt.
– Man måste sluta se på oss som "vi och ni". Det var så många här som ville hjälpa till, som ville att det skulle vara lugnt, som är vanliga medborgare i Sverige och vill följa lagen. Helt plötsligt blir alla i såna här områden ihopklumpade till invandrare som inte är en del av svenska samhället, några som bara vill förstöra för polisen och systemet, säger han.