För en vecka sedan larmades det om observationer av drönare över Arlanda under tre kvällar i rad. Om det var drönare som flög över Arlanda eller inte framgick aldrig och polisen har nu lagt ner samtliga tre utredningar. Något som P4 Stockholm var först med att rapportera.

Två av de tre utredningarna om drönare lades ner redan förra veckan. Nu har även den tredje utredningen lagts ner.

”Att polisen får in tips om ögonvittnesskildringar av drönare är inte ovanligt. Vi följer upp de observationer vi får in i de fall det kan röra sig om brott och samverkar vid behov med andra berörda parter och myndigheter”, skrev polisen i ett pressmeddelande tidigt i utredningen.

Efter detta riktade myndigheten kritik mot Arlanda för att flygplatsen saknar teknisk utrustning att kunna upptäcka drönare och gör utredningsarbetet svårt.

Efter drönarlarmen – utrustning för upptäckt saknas

Att utreda om det var drönare eller inte över Arlanda är ett omöjligt uppdrag för polisen. Teknisk utrustning saknas, rapporterar P4 Stockholm.

Te dagar i streck i början på veckan larmades det om att drönare flugit över Arlanda. Om så var fallet eller inte kunde inte polisen bekräfta.

Nu riktar myndigheten kritik mot Arlanda för att flygplatsen saknar teknisk utrustning att kunna upptäcka drönare. Något som P4 Stockholm rapporterat om.

– Det här är ett problem. När vi kommer i efterhand till platsen så finns ingen teknisk data som stöder vårt utredningsarbete, säger Per Engström, kommenderingschef för polisen till P4 Stockholm.

Metoden: Titta upp

När polisen utreder observationerna får de helt och hållet använda analoga metoder och försöka rekonstruera händelseförloppet för att utesluta om det varit något annat.

Ögonvittnena får alltså, enligt P4 Stockholm, ställa sig på samma ställe där de tidigare stått och titta mot himlen igen.

Mysteriet kvarstår

Två av de tre observationerna har polisen avfärdat som drönare. Det ska istället kunna ha rört sig om trafikflyg.

Vad som observerats över Arlanda förblir helt enkelt ett mysterium.

Enligt polisen är det svårt att identifiera drönare i mörker och farkosten blandas ofta ihop med exempelvis flygplan, helikoptrar, satelliter och stjärnor.

Det här är ett problem.

Vad var det som flög över Arlanda egentligen?

Vad var det som flög över Arlanda egentligen?

Mostphotos

Polisen: Saknas teknisk utrustning för att upptäcka drönare

”Det här är ett problem” ✔ Utredningsmetoden: Titta upp