Att under stress och tidspress klara av att lyssna på när ett brott begås, för att sedan återge färgen på den misstänktas kläder, numret på polisbilen som skickats ut och även på kort tid kunna ge detaljerade uppgifter om händelseförloppet är svårare än man kan tro.
Det blev tydligt när polisen var på plats i Tensta centrum förra veckan, för att locka Tenstaborna att söka sig till myndigheten.
En lång kö bildades när mängder av nyfikna stannade upp, bland annat för att ta sig an utmaningen där de fick lyssna på ett fall och sedan svara på frågor om det, för att få en inblick i hur det kan vara att jobba som polis.
– Det är imponerande hur skärpt, uppmärksam och snabb man måste vara även under stor stress, säger Tenstabon Joar Friman Johnsson.
Tenstaborna Joar Friman Johnsson och Hannes Hedlund Valter fick testa polisutrustning i Tensta centrum.
Emma Löf Hagström
Två framtida poliser
Tillsammans med Hannes Hedlund Valter, också Tenstabo, var Joar Friman Johnsson en av dem som stannade längst på platsen för att ordentligt höra sig för om yrket.
De båda har faktiskt redan sökt till polisutbildningen, och väntar just nu på svar.
– Jag vill jobba med människor, hjälpa folk helt enkelt, så polisyrket känns rätt för mig, säger Joar Friman Johnsson.
Hannes Hedlund Valter instämmer.
– Man får tjäna ett syfte, röra på sig i yrket och bidra till samhället. Dock sökte jag först och främst för att han var på mig om att söka, skrattar han nickandes mot Joar.
Tenstabon Joar Friman Johnsson övertygade vännen Hannes Hedlund Valter, också Tenstabo, om att söka till polisutbildningen.
Emma Löf Hagström
Viktigt med relationer
På plats fanns även områdespoliserna Rissa Seidou och Rana, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen.
– Vi vill locka fler att söka sig till polisen, och upplysa om att det finns flera uppdrag inom myndigheten, inte bara som polis utan även som civilanställd, berättar Rana.
Att ägna tid åt att vara ute och samtala med invånare är väldigt viktigt, understryker hon.
– Medborgarkontakten, att vara synliga och att bygga relationer är a och o för mig, och en enormt stor del i att lyckas inom yrket. Folk ska känna oss, känna sig hörda, sedda och på så vis i längden även trygga. Man ska våga höra av sig om det är något.
Undersökningar har visat att förtroendet för polisen i Järva är relativt lågt. Det blir dock bättre och bättre, upplever Rana.
– Poliser är också människor, och ibland kan det hända att man agerar på ett visst sätt som gör att medborgarna inte förstår varför. Då är det viktigt med relationer, och att kunna komma tillbaka efteråt och förklara varför man agerade som man gjorde, det kan vi bli ännu bättre på. Att se oss brotta ner någon på gatan kan se hemskt ut, men har man möjlighet att förklara varför får folk mer förståelse.
Områdespoliserna Rana och Rissa menar att medborgarkontakten är a och o för poliser.
Emma Löf Hagström
Folk anmäler sina barn
Även Rissa Seidou upplever att klyftan mellan polisen och medborgarna blivit mindre.
– Vi har haft en våldsvåg med massor av skjutningar, och det vi ser nu som vi inte sett tidigare är att folk vågar anmäla sina egna barn. Folk vågar blotta sig själva, säga "min son är indragen i det här". Jag tror en del av det är en följd av att vi varit ute mer. Folk ringer inte 112, de kontaktar den polis de litar på i området.
Förut var det väldigt ovanligt att ange sitt barn, berättar hon.
– Men våldet ser helt annorlunda ut i dag, vi ser att anhöriga drabbas. Man måste rädda livet på sig själv, på andra och barnet. Det är fantastiskt att se att folk vågar ta steget.