På fredag eftermiddag tog sig ett antal personer i Studentkårshuset på KTH. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska de ha blockerat dörrar med stolar och bord.

Vid 15-tiden stod det klart att polisen tagit sig in i huset och gripit ett 20-tal personer. En förundersökning om grovt olaga intrång är inledd.

– De transporteras just nu till polisstationen för förhör. Jag kan inte gå in på några detaljer men det ska ha gått lugnt till, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson till Mitt i.

Har satt upp Palestinas flagga

På filmklipp på Instagram syns hur maskerade personer skanderar slagord och att den palestinska flaggan satts upp i ett fönster i kårhuset.

Utanför huset har demonstranter samlats för att stötta de som barrikaderat sig.

– Det är en allmän sammankomst, och det måste vi skilja på. Det som händer på utsidan arbetar vi för att de ska få genomföra, samtidigt som vi försöker få ut dem som är inne i byggnaden, säger Bryngelsson.

Enligt polisen har det än så länge inte rapporterats några andra brott eller skador i samband med händelsen.

KTH: Vandalism och ockupation

Anders Söderholm, rektor för KTH, tar avstånd från aktionen.

"Vi ser allvarligt på det som händer i kårhuset. Det stör vår verksamhet, skapar oro bland studenter och medarbetare. Vandalism, olaga intrång eller ockupation faller inte inom ramen för yttrandefrihet som jag ser det. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt, men inte rätt att förstöra.

Som tidigare sagts ligger det inte i vårt uppdrag som universitet och myndighet att ta ställning i utrikespolitiska frågor. Vi följer utvecklingen och har löpande kontakt med polisen, som bedömer och hanterar situationen".

Barrikaden är en i raden av flera studentprotester i Stockholm mot kriget i Gaza. De senaste veckorna har propalestinska demonstranter samlats utanför KTH, och även vid Universitetet.