Igår kom beskedet att ponnystallet på Ingarö lägger ner sin ridskola efter 15 år. På anläggningen finns 34 ponnier och 320 ridande elever från fem år och uppåt.
– Det känns jättesorgligt, men det finns inget alternativ. Jag har kämpat och gjort allt för att hitta en lösning men det går inte längre, säger Mira Aaltonen, som driver Ponnystall Stockholm vid Lemshaga.
Mira Aaltonen driver Ponnystall Stockholm på Ingarö sedan 15 år tillbaka. Här med ponnyn Max.
Angie Gray
Gustavsbergs ridskola tar över hästar och elever
Mitt i Värmdö har berättat tidigare om turerna kring ponnystallet. Situationen som nu uppstått är att fastighetsägaren inte vill hyra ut anläggningen längre, eftersom de har andra planer för marken. Tidigare hade kommunen ett hyresavtal i andra hand med ridskolan, men den lösningen fungerar inte längre.
En digital namninsamling startades i somras för att rädda kvar ponnystallet, där 2 000 personer skrev på.
Nästan alla ponnier, 23 stycken, kommer att köpas av Gustavsbergs ridcenter. Det betyder att ridskolan i Gustavsberg fördubblar antalet ridskolehästar på anläggningen.
– Det känns jättekul, och fint att vi kan lösa det på det här sättet. Jag brinner för ridskolan och nu får vi en möjlighet att utveckla vår egen ridskoleverksamhet, säger Rebecca Lagin, som driver Gustavsbergs ridcenter.
De tar även över ponnystallets elever, de som vill flytta med.
– Det här är den bästa lösningen, för både hästar och elever. Gustavsberg är en stor anläggning med bra faciliteter och personal. Det kommer bli bra, säger Mira Aaltonen.
"Det här visar tydligt behovet av ridskolorna på Värmdö, hur viktigt det är att vi finns" säger Rebecca Lagin driver Gustavsbergs ridcenter.
Privat
30 privathästar sägs upp
Gustavsbergs ridcenter har idag ett 20-tal ridskolehästar och ponnier och cirka 30 inackorderade privathästar, plus ridgymnasiets hästar. För att få plats med alla nya ponnier måste ridcentret säga upp sina inackorderingar, alltså privathästar vars ägare hyr boxplats där.
De har nu fyra månader på sig att hitta nytt stall åt sina hästar.
– Många är ledsna såklart eftersom de trivs här, men de förstår samtidigt situationen, säger Rebecca Lagin.
Hela Gustavsbergs ridskola har nyligen varit till salu, som Mitt i Värmdö berättat. Det finns intressenter och kommunen har fått frågan om de vill köpa alltihop men inget beslut är fattat ännu.
Under tiden driver en av ägarnas dotter, Rebecca Lagin, ridskolan vidare. I ett första skede fram till sista juni 2026, därefter fattas ett nytt beslut vad som ska hända med verksamheten.
Ponnystallet stänger sista februari 2025, då flyttar ponnierna över till Gustavsberg.
Efter Mitt i:s artikel: Ponnyridskola räddas kvar
Förra veckan kom beskedet att ponnystallet vid Lemshaga hade blivit uppsagda av kommunen och riskerade att läggas ned.
Nu finns en plan för att rädda ridskolan.
Efter Mitt i Värmdös artikel på webben förra veckan, om att Ponnystall Stockholm vid Lemshaga har sagts upp med 320 ridande elever och hot om nedläggning om inget görs, har kommunen backat.
Ridskolan får nu vara kvar ytterligare nio månader på samma kontrakt, därefter måste det finnas en ny lösning, enlig Miranda Ahlers (C), ordförande i Värmdös kultur- och fritidsnämnd.
– Kommunen kommer att säga upp avtalet med markägaren, så på sikt måste ridskolan teckna ett eget hyreskontrakt med dem, säger hon och tillägger att kommunen har försökt förhandla ned hyran, men markägaren säger nej.
Nytt bidrag kan tas fram för att rädda stallet
Samtidigt har förvaltningen fått i uppdrag att ta fram förslag på en ny bidragsform som ska presenteras i nämnden efter sommaren. Den nya modellen skulle innebära att ridklubben, i det här fallet Lemshaga ridklubb, kan ansöka om drifts- eller hyresbidrag från kommunen för att täcka delar av hyran.
– Det här finns i andra kommuner och kan sökas till enskilda anläggningar. Då tänker vi i första hand inom ridsporten, som dras med stora kostnader och har många unga i verksamheten, och där majoriteten är flickor, säger Miranda Ahlers.
Men det måste vara föreningen som ansöker om bidraget, inte ett privat företag, understryker hon.
Mira Aaltonen driver Ponnystall Stockholm på Ingarö sedan 15 år tillbaka. Här med ponnyn Max.
Angie Gray
Samtidigt har en mängd människor hört av sig till Mira Aaltonen, som driver ridskolan.
– Efter artikeln gick allt gick väldigt fort. Jag har överösts av mejl och telefonsamtal, från en massa människor som är oroade över min situation, säger hon.
Ponnystallet får alltså vara kvar med nuvarande villkor till mars 2025.
– Om förslaget om en ny bidragsform går igenom finns en stor chans att Lemshaga ridklubb kan driva verksamheten från och med april nästa är, säger Mira Aaltonen.
Vid pressläggning hade drygt 2 000 personer skrivit under det digitala uppropet om att rädda kvar ponnystallet.
Det här har hänt
I januari sade kommunen upp hyresavtalet som finns mellan Ponnystall Stockholm AB och kommunen, med beskedet att hästarna måste vara borta senast sista juni i år. Ridskolan fick dock dispens att vara kvar till sista augusti.
Orsaken är att kommunen har stöttat företaget med delar av hyran i fem års tid på grund av ”synnerliga skäl”, något de inte längre kan göra utan att bryta mot lagar och regler.
En offentlig upphandling gjordes för att fler ska få lämna anbud på att driva ridskola på platsen, men bara Mira Aaltonen skickade in anbud. Hon har drivit ridskolan i 15 år.
Men anbudet godkändes inte eftersom hon inte kan betala den nivå på hyra som kommunen vill ha.
Källa: Värmdö kommun och Mira Aaltonen
Mira Aaltonen och hennes hästar har ett stort stöd. Under onsdagen hade 1 600 personer skrivit på för att rädda kvar verksamheten. Här med ponnyn Lillis.
Angie Gray
Efter Mitt i:s artikel: Ponnyridskola räddas kvar
Gustavsbergs ridskola räddas kvar – igen
Gustavsbergs ridskola räddas kvar ännu en gång.
Nu står det klart att Rebecca Lagin, som hyr anläggningen, kommer att driva det vidare i två år till.
Ägarna Cecilia Lagin och Anna-Karin Nylander har drivit Gustavsbergs ridskola i över 25 år och pratat om att sälja i flera år. Förra året gick de ut med en prislapp på 100 miljoner kronor för verksamheten och fastigheten.
Det resulterade inte i en försäljning, men Rebecca Lagin arrenderar sedan förra sommaren hela anläggningen.
Då skrev hon kontrakt på ett år, nu har hon bestämt sig för att fortsätta fram till juli 2026.
Cecilia Lagin när Mitt i Värmdö träffade henne 2022.
Eva Tonström
Även kommunen har fått frågan om de är intresserade av att köpa alltihop men de har hittills sagt varken ja eller nej.
– Det är fortfarande till salu och det finns intressenter, men nu kan vi avvakta lite till eftersom min dotter har valt att förlänga arrendet, säger Cecilia Lagin.
Mitt i Värmdö har sökt Rebecca Lagin. I en artikel förra året, när hon beslutat sig för att hyra anläggningen, sade hon:
– Jag gör det för att jag älskar hästarna och människorna på anläggningen och för att jag inte vill se att någon köper alltihop och sedan lägger ner det.
Hon är själv uppväxt på Gustavsbergs ridskola, och var bara sju år gammal när hennes mamma tog över verksamheten.
– Det är som mitt andra hem och jag vill verkligen att det ska få vara kvar, sade hon i artikeln förra våren.
Gustavsbergs ridskola
Ridskola och inackorderingsstall, och sedan 2016 även Mälardalens ridgymnasium som hyr in sig med hästar, elever och personal. Här finns två stall, två ridhus, en ridbana och rasthagar.
Ridskolan byggdes 1985 och drivs sedan 1997 av Skärgårdens rid- och friskvårdscenter AB. Till stallet hör föreningen Gustavsbergs Ryttarsällskap, GuRS.
Här finns 75 hästar, varav 23 ägs av ridskolan, 12 ägs av ridgymnasiet och resten är uppstallade privathästar.
Källa: Skärgårdens rid- och friskvårdscenter
Rebecca Lagin.
Privat