– Vår ambition är att göra life science tillgängligt och engagerande, oavsett ålder eller bakgrund, och inspirera en ny generation av innovatörer och tänkare, säger Fanny Söderström Aupeix, chef för Utställningar och Upplevelser på Tekniska museet.
Nu har The Cell slagit upp dörrarna i det nybyggda kvarteret Forskaren i centrala Hagastaden.
The Cell är en helt ny utställningsyta på 750 kvadratmeter som utforskar gränsen mellan teknik, medicin, naturvetenskap och konst. Bakom satsningen står Tekniska museet, i samarbete med Karolinska Institutet.
The Body is a Big Place av Helen Pynor och Peta Clancy, 2013. Visas på utställningen.
Miha Fras
Konsten förenklar
Enligt Samira Bouabana, verksamhetsledare på The Cell, är målet att skapa en plats där konst, vetenskap och samhällsfrågor kan vävas samman.
– Vi tror att konsten kan öppna nya dörrar till att förstå hur områdena hänger ihop, säger hon.
Life science, eller livsvetenskap, är ett svenskt spetsområde i snabb utveckling, skriver Tekniska Museet. För att behålla denna position i framtiden behöver det allmänna intresset bli större.
Det är ambitionen som ligger till grund för etablerandet av The Cell, som kommer att fungera som en publik scen för utställningar, scenframträdanden, pedagogiska skolprogram, samtal och möten.
93% Human (stillbild från video) av Helen Pynor, 2023. Visas på The Cell.
Helen Pynor
Debut i Sverige
Premiäröppningen skedde den 20 april i samband med Kulturnatten. Årets tema är “Existens”, och som höjdpunkt presenteras tre utställningar av den australiska konstnären och forskaren Dr Helen Pynor, som utforskar gränserna mellan liv och död.
Det är första gången som Pynors verk visas i Sverige.
Från öppning och fram till våren 2025 kommer besökare att kunna uppleva utställningen "Borderlands", där tre av Pynors verk kommer att visas: "The Body is a Big Place", "93% Human" och "The End is a Distant Memory".