En fastighetsägare ute på Malma på Fågelbrolandet har hamnat i konflikt med Värmdö kommun om sophämtningen. Sopbilarna hämtar nämligen inte längre områdets avfall vid tomtgränsen, utan på en uppsamlingsplats cirka 200 meter från huset.
Dit får de dra sina tunnor, alternativt ha tunnorna ståendes där hela tiden och gå dit med soporna.
– Slambilarna kommer ju fram och kan tömma septitankarna, hur kommer det sig att det inte fungerar för sopbilarna? Vi har haft huset här ute sedan 1963 och alltid fått våra sopor hämtade, plötsligt går det inte längre, säger Sten Zethelius, som är fritidsboende i området, liksom hans 96 år gamla mamma.
Sten Zethelius i Malma är upprörd över de nya sophämtningsrutinerna.
Privat
600 meter från tomten
Den nya rutinen rör 13 hushåll på två olika vägar i området, Örnholmsuddsvägen och Tyssgrytestigen, där hämtning nu sker på två olika platser istället, som längst 600 meter från hus. Enligt Sten Zethelius är det fler i området som är upprörda.
Orsaken är att kommunens entreprenör Prezero AB har gjort en inventering med skyddsombud kring vilka vägar i Värmdö de kan och inte kan köra på, på ett säkert sätt. Det visade sig vara en rad platser: Hittills har nio områden i kommunen fått gemensamma hämtplatser för sopor på grund av framkomlighetsproblem.
– Oftast har vägarna en kombination av säkerhetsrisker i form av bristfällig bredd, sikt, bärighet, brant lutning och avsaknad av vändmöjlighet. Det finns exempel på vägar där vi behövt backa in på gång- och cykelväg som trafikerats av barn, säger Susanne Fredholm, driftledare på Prezero AB, som tog över sophämtningen i Värmdö 2020, och tillägger att de är tvungna att följa Arbetsmiljöverkets lagar och regler.
Richard Albrown kör sopbil för Prezero på Värmdölandet och i Stavsnäs-Djuröområdet, där många vägar är svåra att ta sig fram på.
Eva Tonström
"Måste följa lagen"
Kristina Paltén (MP), ordförande i tekniska nämnden, och Tove Rosenblom, enhetschef på kommunens avfallsenhet, säger att de vill ge en god service till medborgarna, och samtidigt säkerställa att de följer arbetsmiljölagen.
– Vi kan inte riskera liv och hälsa genom att tunga fordon tvingas backa eller vända på olämpliga ställen i bostadsområden, säger Kristina Paltén.
Kristina Paltén (MP), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.
Värmdö kommun
Om de boende på till exempel Tyssgrytestigen stärker upp sin väg och ordnar en vändplan, då kan de få tunnorna tömda vid tomten igen?
– Ja, om de boende åtgärdar de problem som föreligger kan oftast hämtningen återupptas, säger Tove Rosenblom.
Enligt både kommunen och Prezero är det här en pågående process, så det kan dyka upp fler områden som behöver förbättra sina vägar för att få soporna tömda vid tomten.
– Inventeringar görs kontinuerligt, oftast efter information från hämtpersonal, ibland även efter förfrågan från boende, till exempel för att de har problem att dra ut sitt kärl på rätt hämtdag eller måste binda fast sina kärl på grund av grävlingar, räv eller liknande. För att vi ska kunna utföra sophämtning med moderna tvåfacksfordon kommer vi att fortsätta föreslå alternativa placeringar på vägar som saknar vändmöjlighet eller där vi noterar andra säkerhetsbrister, säger Susanne Fredholm.
"Ibland står kärlen framställda, men en bit in på tomten, så det är svårt för oss att nå dem. Då vet man inte om dom vill ha tömt eller inte" säger Richard Albrown som kör sopbil åt Prezero.
Eva Tonström
Moderaterna lade ett yrkande på tekniska nämndens möte i februari där de kräver ”att berörda fastighetsägare i Malma samt fastighetsägare med liknande förhållanden tillgodoses en service som är likvärdig andra medborgares”.
– Vi tycker att det verkar godtyckligt vilka medborgare som får indragen service och inte, säger Johan Björk (M), 2:e vice ordförande i tekniska nämnden.
Johan Björk (M), 2:e vice ordförande i tekniska nämnden
Värmdömoderaterna
Frågan skickades till förvaltningen, som svarar bland annat att om ”vägen inte lever upp till befintlig arbetsmiljölagstiftning eller kommunens avfallsföreskrifter behöver en åtgärd vidtas. Fastighetsinnehavare har en skyldighet att hålla väg i framkomligt skick.”
Kommunen halverar sophämtningen sommartid
Värmdö kommun inför nya rutiner för sophämtning. Från och med i år kommer hushållssoporna att hämtas varannan vecka på sommaren, i stället för varje.
I sommar halveras antalet hämtningar av hushållssopor från varje vecka till varannan vecka. Rutinen fram till nu har varit att avfallskärlen töms varannan vecka höst, vinter, vår och varje vecka under sommarmånaderna, från vecka 25 till 34.
Kör i onödan
Nu glesas det alltså ut till varannan vecka året runt. Ändringen gäller alla som bor i villa och det gäller både de bruna kärlen för matavfall och de svarta för blandat avfall.
Varför gör ni det här?
– Orsaken är att det körs så många turer i onödan i dag, till områden där folk inte har ställt ut sina kärl för att de inte behöver soptömning. Det medför onödiga kostnader och belastning på miljön, säger Kristina Paltén (MP), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.
Enligt kommunen minskas körsträckan med 2 000 mil och de sparar cirka 10 000 liter bränsle per år på att gå ner till varannan vecka även sommartid.
– Vi har märkt att de flesta behöver inte få sitt avfall hämtat varje vecka på sommaren, så vi ser det här som en anpassning efter behovet. På det här viset vill vi också uppmuntra fler till att källsortera, det bidrar till att man kanske inte behöver tömning varje vecka, säger Kristina Paltén.
Oro för dålig lukt
Det är samtidigt en förberedelse för en lag som träder i kraft nästa år, enligt Kristina Paltén. Den innebär att kommunerna tar över ansvaret för insamling av förpackningar, alltså sådant som i dag slängs på återvinningsstationerna.
ÅVC. Ekobacken vid Värmdö marknad.
Eva Tonström
Enligt Paltén finns en oro hos vissa att det ska börja lukta illa på sommaren, om soporna får stå i värmen i två veckor, särskilt de bruna kärlen med matavfall.
– Vi tänker att man får försöka ställa kärlet i skuggan om möjligt.
Precis som tidigare kommer Värmdöborna att få betala per hämtning och det kommer att gå att beställa extra tömningar om man vill ha det, för 200 kronor per gång. Det är en sänkning från 340 kronor tidigare, enligt Kristina Paltén.
Nya avfallsslag på ÅVC
Nytt i år är också att hushållens byggavfall ska sorteras i högre grad innan det slängs på återvinningscentralen. Orsaken är en ny lag från 1 januari i år. Det innebär att deponi- och restfraktionen ersätts av nya fraktioner.
Syftet är att öka graden av återvinning och minska deponeringen (avfall som läggs på hög och blandas).
Det här ska sorteras ut:
Gips.
Hårdplast.
Planglas.
Betong och tegel.
Sten och grus.
Källa: Värmdö kommun