Det har nog inte undgått någon att matpriserna stigit. I februari var ökningen den högsta på två år, enligt jämförelsesajten Matpriskollen. I Fisksätra berättar kunder att de börjat handla mer varor på extrapris och bytt från dyrare till billigare märken. Man passar även på att köpa saker när de är billigare.
– Ibland köper jag gurka, ibland inte. Det beror på vad den kostar, säger Patsara Englund, 54, från Igelboda.
Hennes tips för att dra ner på kostnaden är att byta ut de dyrare ingredienserna.
– I stället för att ha kött i grytan kan man ha kyckling eller korv, säger hon.
Patsara Englund anpassar sina inköp efter vad som är billigt just nu.
Moa Beckman
Mindre protein
Fisksätrabon Petra Johansson, 35, har inte gjort några större förändringar i sina inköp till följd av prisökningen på matvaror, berättar hon.
– Vi har alltid försökt handla på extrapris.
Det hon har gjort är att dra ner på sin köttkonsumtion och köpa mindre godis. I stället prioriterar hon frukt och grönt.
– Det blir mer potatis och mer sallad. Det är som när man var mindre: Mer kolhydrater och mindre protein, säger Petra Johansson.
Petra Johansson har alltid försökt handla det på extrapris och det gör hon fortfarande.
Moa Beckman
Svårare att bjuda på middag
Bah Alpha, 44, från Fisksätra har påverkats mycket av prisökningarna.
– Förut kunde man bjuda hem kompisar på middag, nu kan man inte det längre, säger han.
Nu räcker samma belopp bara för en matkasse till familjen, säger han.
– Ibland när du ser kvittot från affären tror du att de rånat dig.
Bah Alpha påverkas av de höjda matpriserna.
Moa Beckman
Ibland när du ser kvittot tror du att de rånat dig
Barnen ska få äta mat de gillar
Bah Alpha tycker att det är svårt att ändra familjens matvanor för att komma ner i pris. Han har barn och menar att det inte är lätt att ge barnen mat de inte gillar.
– Det finns inte så mycket man kan ändra. Barnen måste äta och man vill köpa saker som de gillar, säger han.
Han har i stället behövt dra ner på annat.
– Man kan inte ha stora kalas för barnen längre eller åka på semester. Man vet inte om det kommer att förbättras, eller om det kommer att bli värre och värre, säger han.
Bra med debatt
Ica-handlaren Ola Gunnarsson i Fisksätra märker att kunderna letar billigare alternativ. Han har sett en minskning i den sortens varor som gått upp väldigt mycket i pris, till exempel choklad.
Kaffe är också en av de varorna där priset stigit mest. Ett paket kaffe från Arvid Nordquist kostade i slutet av februari 77 kronor vilket är 19 kronor mer jämfört med samma tid förra året, enligt jämförelser från Matpriskollen. Att kaffe stigit i pris har inte stoppat Fisksätraborna från att dricka sin morgonkopp.
– Choklad kan man hoppa över men kaffe är man van att dricka, säger han.
Förra veckan pågick en bojkott av de stora matkedjorna. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) mötte då matjättarna för att prata om prisökningarna. Då angav de själva högre produktionskostnader och ökade råvarupriser på grund av klimatförändringarna som orsaker. De föreslog lägre matmoms och sänkt arbetsgivaravgift för att kunna sänka priserna, men inte att minska vinsterna.
Ola Gunnarsson menar att det är svårt att säga hur hans butik påverkades av bojkotten, men att han tyckte sig märka en minskning av kunder i början av veckan.
– Det är svårt det där. Folk måste ju äta, säger han samtidigt som han förstår att kunderna vill agera.
Han ställer sig positiv till debatten om matpriser och menar att den har fått fler, till exempel politiker, att prata om det och försöka hitta lösningar.
– Det är bra med debatten, det kommer hjälpa till att pressa ner priserna. Vi välkomnar den.
José Batista, 50, från Fisksätra, tycker att matpriserna i Fisksätra är helt okej men äter mindre kött nu än tidigare.
Moa Beckman
"Bregott vill jag gärna ha. Det har ju gått upp som sjutton", säger Inger som bor i Fisksätra.
Moa Beckman