Det var en fullspäckad agenda på årets första kommunfullmäktige i måndags.

En av punkterna var en upphandling av kommunens personliga assistans. Kommunledningen vill sluta driva den kommunala personliga assistansen i egen regi och i stället lägga ut den på privata företag. Enligt Sedat Drogu (M), ordförande i socialnämnden, skulle det innebära en besparing på drygt sju miljoner kronor.

Fackförbundet Kommunal var på plats för att framföra sin kritik mot förslaget.

– Många av de som är kommunalt anställda har valt att arbeta för kommunen specifikt på grund av kollektivavtalen. Flera brukare kan komma att tappa kompetenta assistenter om det här går igenom. Det är en nedmontering av anställningsavtal, kollektivavtal och välfärden som pågår i Haninge, och det är sorgligt, säger Saara Gustafsson, förtroendevald på Kommunal.

De har även lyft att förslaget innebär en minskad valfrihet för brukare, samtidigt som man inför valfrihet inom kommunens äldrevård. Något kommunledningen bemött med att man fortfarande kan välja kommunen men att det blir en privat utförare.

Utreds vidare

Oppositionen ställde sig frågande till siffrorna som presenterades i förslaget och ville se ytterliga ekonomiskt underlag.

Ärendet återremitterades på mötet via en så kallad minoritetsåterremiss för att utredas vidare.

– Det är bara att förhålla sig till det, det är demokratins spelregler, säger Sedat Dogru (M) om återremitteringen.

Hur ser ni på kritiken att det behövs mer ekonomiskt underlag?

– Vad den exakta besparingen blir i slutändan kan man inte veta men jag har svårt att se att det skulle bli mindre. Det är de kostnaderna som fanns när utredningen togs fram och förhållandena kommer troligen inte att förändras, säger han.

Beslut tas troligtvis på nästa kommunfullmäktige den 18 mars. Även då har Kommunal sökt polistillstånd för att vara på plats. Flera medlemmar har hört av sig efter måndagen och man hoppas på större uppslutning i mars.

– Det är många som känner en uppgivenhet och att det inte spelar någon roll om man dyker upp eller lägger fram argument. Det är väldigt tråkigt, men det spelar roll – alla åsiktsyttringar bör ge styret en chans för eftertanke om man verkligen gör rätt, säger Saara Gustafsson.