– Känslan är att de pratar maktspråk med oss, säger han. De hotar med att vi får hämta ut all post på Företagscenter om vi inte gör som de säger han.

I september skickade Postnord ut ett brev till samfälligheten. Styrelsen fick veta att föreningen måste bygga en ny ”postmottagningsanordning utanför boendeområdet” eftersom det är för trångt för brevbärarnas bilar längs radhusen går smala gång- och cykelvägar.

Många frågor

”Vi ser helst att placering av postmottagningsanordningen åtgärdas snarast men senast inom sex månader, alternativt att det presenteras en åtgärdsplan”, meddelade Postnord.

Styrelsen la upp informationen på hemsidan.

– Det kom mycket frågor från de boende som vi inte kunde svara på. Då kände vi att det var bättre att Postnord informerade dem direkt, säger samfällighetens ordförande Torbjörn Ekengren.

Extrastämma

Reaktionerna blev upprörda.

För ett par veckor sedan höll föreningen extrastämma där de bestämde sig för att skriva till Postnord och ifrågasätta förändringen.

– Vi har många äldre i området som har svårt att röra sig.

En kostnad på 400 000 kr.

Mottagaren ansvarar

Enligt Torbjörn Ekengren går 15 nya postboxar på 35 000–40 000 kronor. Det skulle innebära en kostnad på runt 400 000 för de 160 boxar som behöver ersättas.

Han har svårt att förstå varför samfälligheten ska betala för det när det är Postnord som kommer att tjäna på förändringen.

På Postnord bekräftar distributionsområdeschef Janne Olsson att det är mottagaren som är ansvarig för att breven ska kunna delas ut och därför får stå för utgiften.

Smala vägar

– Det ska vara lämpligt att framföra ett fordon på ett säkert sätt för alla parter. På gång- och cykelvägar går det inte att använda bil på ett säkert sätt. Och vi följer Post- och telestyrelsens riktlinjer.

Vad händer om de inte gör som ni säger?

– Vi har en dialog med dem för att hitta en lösning som kan fungera för alla parter. I de allra flesta fall är det inga problem. Men om man inte kommit fram till en lösning som fungerar kan det leda till att man får hämta sin post på brevbärarkontoret.

Lars Granbacka är inte förtjust i tanken på att ställa alla postboxarna utanför området.

– Det förekommer på olika håll i landet att man hänger upp brevlådorna på långa staket. Men det här är ju inget sommarstugeområde.