Privatekonomi, trygghet, tillgång till utbildning samt vård och omsorg är några av de parametrar som spelar in när tidskriften Fokus tillsammans med analysföretaget Infostat rankat Sveriges kommuner efter hur bra de anses vara att bo i.

Lidingö, Täby och Nacka högt upp

Högst upp bland Stockholms kommuner ligger Lidingö som hamnat på fjärde plats i Sverige.

Även Täby och Nacka ligger högt upp på listan. 

Privatekonomi väger tyngst i kartläggningen där antalet kvadratmeter bostad man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen är avgörande.

"Får valuta för pengarna"

Att Lidingö trots höga bostadspriser hamnar i topp, beror på att Lidingöborna har tillgång till ett stort utbud i regionen.

– Att Lidingö hamnar på en fjärde plats trots höga bostadspriser innebär att man får valuta för pengarna. Åre, Simrishamn och Båstad hamnar långt ner på listan för att de har fastighetspriser som storstadens, men lika lågt utbud som glesbygden. Det är dyrt att bo där men man får inget för pengarna, säger Mårten Lindberg, marknadschef på Infostat. 

Kommunalrådet tillfreds

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) är glad över Lidingös placering.

– Det är jättekul, Lidingö blev inte bara topprankat i Sverige utan dessutom bäst i hela regionen. Jag trivs själv väldigt bra här så det bekräftar ju min bild av att Lidingö är en bra plats att bo på.

Även oppositionsborgarråd Daniel Larsson (S) är glad över placeringen, dock med en brasklapp.

– Det är väldigt positivt, men undersökningen grundar sig i stora delar på förutsättningar som inte Lidingö kan påverka – som tillgång till akut och högspecialiserad sjukvård, närhet till vår regions arbetsmarknad, nöjesutbud, gymnasieskolor och universitet. Sedan bidrar även Lidingös idrottsföreningar till höga poäng för andelen aktiva barn, säger han.

Inte lika roligt för...

Inom parametern för trygghet är det antalet skjutningar inom tio kilometer de tre senaste åren, närheten till utsatta områden, tillgreppsbrott och tillgång till polisstation som spelar in.

Längst ner på listan av Stockholms bästa kommuner att bo i hamnar Upplands-Bro på plats 204.