Den senaste tiden har det stormat kring Broskolan. Vid tre tillfällen det senaste året har skolans rektor bytts ut. Utbildningskontorets ledning spenderade själva mycket tid på skolan för att bättre lära känna verksamheten under våren som gick, då började en bild växa fram. Detta resulterade i att en konsult togs in för att genomföra en genomlysning.
Konsulten fick i uppdrag att titta på tre områden på skolan: kultur, struktur och ledarskap.
Mitt i har tagit del av rapporten, en 15 sidor lång skrivelse som baseras på intervjuer med lärare, personal och observationer på plats. Måndagen den 14 november presenterades rapporten för Broskolans personal, ledning och utbildningskontorets chefer.
Facket: ”Är undermåligt”
Några som också deltog vid detta möte var Lärarförbundets två lokala ordförande: Kicki Nordlander och Lars-Erik Larsson.
– Vi tycker att rapporten är undermålig och alltför subjektiv. Däremot finns det arbetsmiljöproblem som framgår som vi också är medvetna om, säger Lars-Erik Larsson.
Kicki Nordlander förklarar att det som sker nu från fackets sida är att man analyserar innehållet i rapporten och tittar på vilka krav man avser att ställa på arbetsgivaren, Upplands-Bro kommun.
– Det största problemet är att rektorerna inte kan vara kvar på skolan, det blir ett otydligt ledarskap. Det blir inte ett bra långsiktigt arbete, säger Lars-Erik Larsson.
Enligt Lärarförbundet så ska handledning erbjudas personal samt den nya tillförordnade rektorn kommer att få stöd från arbetsgivaren.
Fredrik Nordvall, utbildningschef, Upplands-Bro kommun
Upplands-Bro kommun
Utbildningschefen nöjd
Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbundet har gemensamt formulerat ett svar på rapporten som man skickat in till kommunen. Fredrik Nordvall är nöjd med resultatet och tycker att man nu har ett underlag att gå vidare med för att ta fram en handlingsplan.
En stor och viktig del av ett sådant arbete är att rekrytera en rektor till skolan. Gärna någon som har lång erfarenhet och kvaliteter som är till nytta för det förändringsarbete som behöver göras.
Hur ser du på innehållet i rapporten?
– Det är en situation som vi ska ta på allvar. Det måste naturligtvis genomföras åtgärder för att få Broskolan att bli en skola som är så bra den bara kan för eleverna.
Vilka delar tar ni på störst allvar?
– Risken att det går en massa energi till annat, som borde ha lagts på eleverna.
Reflekterande dokument
I ljuset av Lärarförbundets kritik konstaterar Fredrik Nordvall att rapporten om Broskolan inte är, eller ska ses som, en vetenskaplig rapport. Han menar att man ska se på rapporten som ett observerande och reflekterande dokument.
– Jag ser det som ett observationsdokument som gör en beskrivning av nuläget. Sen är det ju vår profession som tar emot den, och lägger på det rastret: vad säger vetenskapen?
Nordvall konstaterar att när arbetet kommer till att vidta åtgärder på Broskolan så ska de åtgärder man tar vila på forskning och beprövad erfarenhet, enligt vad skollagen säger.
”Inte en skola i fritt fall”
Utbildningschefen återkommer till perioden under våren då han själv spenderade mycket tid på skolan. Både lärare och elever beskrev då för honom ett lugn på skolan vad det gäller studiero.
– Det är viktigt att säga det, att det här inte är en skola i fritt fall, säger Fredrik Nordvall och tillägger:
– Jag skulle inte vara orolig att ha mina egna barn där, absolut inte, det kan jag säga rakt av. Däremot, är det en bra arbetsmiljö för lärarna? Skulle det vara roligt att vara lärare på Broskolan i dag? Nej, säkert inte.
Korruption utreds på skola – politiker pekas ut
En politiker som lägger sig i vem som arbetar på Broskolan och använder sin makt för att få bort en rektor. Allt i syfte att göra en anhörig som är anställd på skolan nöjd. Kan det stämma? Det påstås i ett tiotal anmälningar som kommit in till Upplands-Bro kommuns visselblåsartjänst.
Rektorsflykt, motsättningar inom personalgruppen och elever som inte får det stöd de har rätt till. Mitt i har tidigare berättat om situationen på Broskolan, som framgår av den genomlysning som presenterades den 14 november för personalen, ledningsgruppen på utbildningskontoret samt fackförbunden.
Utbildningschefen Fredrik Nordvall är till skillnad från Lärarförbundet nöjd med genomlysningen. Han ser allvarligt på situationen och kommer nu tillsammans med sina medarbetare att ta fram en handlingsplan för att komma till rätta med de problem som utredaren har pekat ut.
Men genomlysningen och dess innehåll är inte allt som kommunen har att förhålla sig till när det kommer till Broskolan.
Totalt 16 anmälningar om situationen på Broskolan har inkommit via kommunens visselblåsarfunktion. Nu utreder ett utomstående konsultföretag anmälningarna.
Fred Miller
Ström av visselblåsare
Nu kan Mitt i berätta att parallellt med att denna utredning färdigställdes nåddes Upplands-Bro kommuns visselblåsartjänst av en rad anmälningar.
Alltså den funktion som ska möjliggöra för medarbetare att på ett tryggt och säkert sätt kunna anmäla misstänkta oegentligheter inom kommunens olika verksamheter.
Fler och fler medarbetare har nämligen valt att slå larm och beskriva vad de vet och ser.
Tidningen har tagit del av ett tiotal anmälningar som samtliga direkt, eller indirekt, pekar ut problem som berör korruption och politikerstyre i samband med att en rektor byttes ut på Broskolan under hösten.
En politiker verksam i kommunen ska enligt merparten av anmälningarna utnyttjat sin ställning för att påverka att en rektor på skolan blivit tvungen att lämna sin tjänst. Bakgrunden påstår anmälarna står att finna i att en anhörig till politikern är anställd på skolan.
Kommunhuset i Kungsängen, Upplands-Bro kommun
Fredrik Gustafsson
”Toppstyrning”
En anmälare skriver: ”Kan verkligen politiken lägga sig i på detta sätt? Det är en toppstyrning och detaljstyrning utan dess like.”
”Det är tydligt att politikern utövat sin makt för att avsätta rektorn”, skriver en annan.
”Undersök i vilken utsträckning politiken lägger sig i personalärenden. De ska bestämma vad och tjänstepersonerna hur!”, skriver en annan.
Samma anmälare uppmanar kommunen att låta en extern utredare titta på rimligheten i att politikern har en anhörig som är anställd på skolan.
”Flera kollegor mår mycket dåligt och är nu rädda för vem som står näst på tur att få gå”, konstateras det i en annan av de anmälningar som Mitt i läst.
I en annan av de totalt 16 anmälningarna läser vi några inledande ord, formulerade i en sorts rubrik: ”Vanstyre och jäv”.
Uppdraget att granska
Hos kommunen valde man att gå ut i en direktupphandling som syftar till att hitta en aktör som kan granska hur rektorsbytet på skolan har gått till. Kraven på företaget som får uppdraget lyder:
”Denna offertförfrågan omfattar en granskning av hanteringen av rektorsbyte på en skola. Visselblåsningar beskriver att en politiker använt sin position för att få bort en rektor. Anmälarna gör gällande att politikern springer sin anhöriges ärenden. Denna anhörige arbetar på berörd skola.”
Syftet med den planerade utredningen är att ta reda på om det finns ”fog bakom anmälningarna.”
Uppdraget att utreda visselblåsanmälningarna tilldelades rådgivnings- och revisionsbyrån KPMG.
Mostphotos
Intervjuar personer nu
Den sista januari 2023 ska utredningen vara färdig. I upphandlingsunderlaget skriver även kommunen att man önskar få bedömt om händelsen är ”juridiskt och/eller etiskt antastlig”. Man önskar även att få rekommendationer hur det hela ska hanteras när utredningen färdigställts.
Upplands-Bro kommuns personalchef AnnCatrin Brattström berättar att konsultjätten KPMG fått uppdraget att utreda innehållet i anmälningarna. Deras arbete pågår och intervjuer hålls med individer som omnämns i anmälningarna.
Vet du mer? Vill du tipsa Mitt i Upplands-Bros reporter Niklas Loman? Källskydd garanteras! Mejla eller ring!
Det är tydligt att politikern utövat sin makt för att avsätta rektorn
Detta är visselblåsarfunktionen
Det är en funktion som är tillgänglig både för anställda eller förtroendevalda i kommunen. Men den kan även nyttjas av privatpersoner.
Här kan den som vill anonymt höra av sig om man misstänker missförhållanden eller att något inte gått rätt till eller om du tror att ett brott kan ha begåtts av någon som jobbar inom kommunen eller i ett kommunalt bolag.
Källa: Upplands-Bro kommun
Personalchef: "Aldrig sett något liknande"
Rekordmånga visselblåsaranmälningar har kommit in till kommunen som berör Broskolan. I slutet av januari är tanken att konsultjätten KPMG ska vara på det klara med om anklagelserna, mot politikern som omnämns i anmälningarna, stämmer.
Upplands-Bro kommun har tagit emot 16 anmälningar till visselblåsartjänsten som på olika sätt berör situationen på Broskolan.
En upphandling har nu genomförts i syfte att gå till botten med innehållet i anmälningarna.
Uppdraget att reda i de påståenden som förts fram har landat på KPMG.
Elva utreds externt
Kommunens personalchef AnnCatrin Brattström låter allvarsam när hon talar om strömmen av anmälningar som nått kommunen.
Hon uppger att elva av de sexton anmälningarna har skickats vidare till KPMG för utredning.
Personalchefen berättar att intervjuer från KPMG:s sida är i gång. Den sista januari 2023 är tanken att utredningsarbetet från konsulterna ska vara klart.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, det kan jag säga. Vi har medarbetare på den här arbetsplatsen som inte mår bra. Det här är någonting som jag inte har varit med om tidigare, säger hon.
Från en till sexton
Som jämförelse nämner AnnCatrin Brattström att man totalt till visselblåsartjänsten, sedan den startade, fått in endast en anmälan.
Sedan kom Broskolan och såhär långt totalt sexton anmälningar.
– Tanken är ju egentligen att man som medarbetare ska kunna tala med sin närmaste chef, kollegor, personalavdelningen eller fackförbund. Så det känns sorgligt att många känner att de måste använda vår visselblåsarfunktion.
Varför tror du att personalen använder sig av denna i stället?
– Jag tror att det handlar om att man pekar ut en politiker. Jag tror det är därför man vill använda visselblåsarfunktionen, eftersom det är möjligt att vara anonym där, säger AnnCatrin Brattström.
Jag tror att det handlar om att man pekar ut en politiker