En 16-årig pojke kom in på gymmet på Hälsingegatan, sprang ner i källaren och sköt Rasmus Dahlstedts vän.

Den 54-årige trebarns­pappan Fredrik Andersson var inte måltavlan utan ingrep för att stoppa skjutningen.

Rasmus hade stämt träff med Fredrik samma dag, men han dök inte upp. Han svarade inte heller på sms, och vid lunchtid kom nyheten­ om skjutningen.

– Då gick det kalla kårar längs ryggraden. Några timmar senare fick jag höra att det var Fredrik som drabbats. I det läget visste jag inte hur allvarligt det var.

Dagen efter konstaterade läkarna att Fredriks liv inte gick att rädda.

– Jag träffade honom på akuten på Karolinska där han låg i respirator. Morgonen­ därpå stängde de av maskinerna. Det har gått lång tid sedan dess, men känslan av orättvisa blir kvar. En människa som försöker rädda livet på någon förlorar sitt eget.

Fredrik Andersson fördes till sjukhus med svåra skador efter att ha blivit skjuten på gymmet i Vasastan.

Fredrik Andersson fördes till sjukhus med svåra skador efter att ha blivit skjuten på gymmet i Vasastan.

Mimmi Epstein

Teater bredvid

Skytten dömdes tidigare i år till fyra års sluten ungdomsvård. Under rättegången började Rasmus fundera över försvarsadvokaterna, deras roller och vilka de är som människor. Nu sätter han upp en teaterpjäs där han själv spelar en advokat som försvarar en misstänkt mördare.

– Vem är advokaten när han sitter på kammaren efter att de korthuggna fraserna har levererats till nyhetsprogrammen? Man kommer dem aldrig in på livet, säger Rasmus Dahlstedt.

Pjäsen spelas på Aliasteatern som ligger i porten bredvid det gym där hans vän sköts.

– En ödets nyck, kan man kanske kalla det.

Bredvid teatern ligger gymmet där Rasmus Dahlstedts vän Fredrik Andersson sköts till döds när han ingrep för att hindra gärningsmannen från att skjuta en annan person.

Bredvid teatern ligger gymmet där Rasmus Dahlstedts vän Fredrik Andersson sköts till döds när han ingrep för att hindra gärningsmannen från att skjuta en annan person.

Pekka Pääkkö

Moraliskt dilemma

Pjäsen, som är en monolog, handlar om Bo Wenander som står på toppen av sin karriär.

Han sitter på kontoret på Hantverkargatan och ska snart gå in i tingsrättsförhandlingarna för att försvara sin mordmisstänkte klient. Plötsligt slås han av existentiella frågor han trängt bort i jakten på makt och pengar.

Livsuppgiften har varit att väcka tvivel om yttre omständigheter, men advokaten tvingas vända blicken inåt.

– I takt med att brottsligheten blir råare är det inte långsökt att tro att även advokater tvingas förhärda sig. Vilka moraliska dilemman ställs de inför i dag? Hur ska de hantera de intressekonflikter som uppstår?

– Det är min förhoppning att åskådarna ska se både advokaten­ och människan. Få sina egna liv speglade. Ställa de eviga frågorna: Vad är rättvisa? Vad är moral? Hur ska man leva sitt liv?

Fredrik Andersson sköts till döds på Delta gym i Vasastan den 28 mars 2022.

Fredrik Andersson sköts till döds på Delta gym i Vasastan den 28 mars 2022.

Privat

Vännens död

Rasmus menar att berättelsen väcker viktiga frågor kring en yrkesgrupp som hamnat i fokus de senaste åren, samtidigt som den är ett slags bearbetning av traumat från vännens död.

– Fredrik Anderssons handlingskraft är en ledstjärna för mig. Jag agerar om jag kan. Det var därför jag startade minnesfonden i hans namn. Nu agerar jag på scenen. För att hedra Fredriks minne och för att om möjligt inspirera andra. Hans död får inte ha varit förgäves.

Hur mår du i sorgen i dag?

– Det har varit två tunga år. Samtidigt är det till hjälp att agera i Fredriks anda. Jag skrev en diktsamling som jag dedikerade till Fredrik.

– Jag kan inte riktigt avgöra hur mycket hans bortgång har påverkat mig. Förmodligen mer än jag förstår. Att göra meningsfulla saker tröstar. Tiden läker sår.

Man död efter skottlossning vid gym i Vasastan

Polis och ambulans kallades vid tolvtiden på måndagen 28 mars till en adress i Vasastan efter att de fått uppgifter om att en person blivit skjuten.

Enligt uppgifter i Aftonbladet och Expressen blev en person skjuten inne på ett gym i Vasastan.

När första polispatrullerna kom till fastigheten påträffades en person skottskadad.

Personen, som enligt polisen var en man, vårdades av sjukvårdspersonal och brottsplatsen är avspärrad. Även kollektivtrafiken påverkas. Enligt uppgifter jagades en maskerad gärningsman.

Den skadade mannen fick livshotande skador och fördes med ambulans till sjukhus.

Brottsrubriceringen var initialt försök till mord.

Enligt polisen sprang gärningsmannen till korsningen Hälsingegatan-Karlbergsvägen där han vek av på Karlbergsvägen i riktning mot Odenplan. Polisen var efter skjutningen intresserade av alla sorters tips och iakttagelser från detta område kring tolvtiden på måndagen. Vad mannen gjorde efter att ha vikit av på Karlbergsvägen är av stort intresse för utredningen.

Enligt polisen var gärningsmannen klädd i en mörk jacka med huva.

Ring 114 14 för att lämna tips och vittnesuppgifter.

Uppdatering

Under onsdagen 30 mars meddelade polisen att den skottskadade mannen, som var 55-årsåldern, avled på sjukhus till följd av skadorna.

Förundersökningen är därför omrubricerad och gäller nu mord. Mannens anhöriga är underrättade om dödsfallet, skriver polisen på sin hemsida.

"Obehagligt"

Två kvinnor som befann sig i Vasaparken såg uppståndelsen på gatan.

– Vi stod och spelade boule. Vi hörde ingen skottlossning men plötsligt kom en massa polisbilar. Det är obehagligt, vi bor ju här, säger de till Mitt i.

Gymmordet i Vasastan: 17-åring döms

I mars förra året sköts en man till döds inne på Delta Gym i Vasastan. Nu döms en 17-årig pojke för mordet.

Vid lunchtid den 10 mars i fjol klev pojken in på gymmet och avlossade tre skott. Ett av skotten träffade en man i huvudet – som avled av sina skador. Men han hade ingen hotbild mot sig och var inte det tilltänkta offret – det var en annan man som befann sig på gymmet vid samma tillfälle, enligt polisens utredning.

Dna-träffar avgörande

Efter skottlossningen sprang skytten ut från gymmet, hoppade in i en bil och åkte till en lägenhet utanför stan. På bilen hittades dna från 17-åringen. I lägenheten hittades dessutom mordvapnet och ett munskydd med dna, från både 17-åringen och mordoffret.

Stockholms tingsrätts samlade bedömning är att bevisningen – dna-träffar, signalementsuppgifter och jämförande bilder från övervakningsfilmer – är av sådan styrka att det är ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen, då 16 år, är gärningsmannen. Därför döms pojken av en enig tingsrätt för mord. Straffet blir sluten ungdomsvård i två år och 11 månader. Om pojken hade varit vuxen hade straffvärdet uppgått till 18 år.

Frias för mordförsök

Däremot frias pojken för mordförsök på den utpekade måltavlan. Det går inte att styrka att 17-åringen tillsammans med tre andra åtalade hade en gemensam mordplan.

De tre männen frikänns från medhjälp till mord och mordförsök.

Döms för bombdåd mot restaurang

Tingsrätten dömer även 17-åringen för att ha kastat in en handgranat på en restaurang på Södermalm den 20 mars 2022. Bevisningen består av dna-träffar, telefonuppkopplingar och vittnesuppgifter. Han döms även för grovt vapenbrott.

17-åringen ska betala skadestånd till nära anhöriga till mordoffret och till ett försäkringsbolag för skador på restaurangen.

Bilden är från ett annat tillfälle

Bilden är från ett annat tillfälle

Mostphotos

17-åring döms för mordet på Delta Gym

Klev in på gymmet och sköt ihjäl "fel" person – nu döms pojken ✔ Kastade in handgranat på restaurang