Att gå på musikfestival är höjden av glädje för många. Att ordna en själv är arbetsammare, men kan ge samma lyckokänsla. Det vet de fem tonåringarna bakom Liljefestivalen – Selma Dall’Arche, Max Löfstrand, Sofia Ramsten, Nellie Zirn och Maximus Åberg.

Lördag den 14 september bjuder de in till Liljefestivalen, på kulturpontonen under Liljeholmsbron. Där blir det över fem timmars rockmusik med fem rockband.

De unga arrangörerna själva ska framför allt arbeta bakom scenen.

– Jag ska vara ljudtekniker. Jag gillar det. Det är en jätteviktig roll, som ingen lägger märke till när allt fungerar, säger Sofia Ramsten, 18.

Mitt träffar henne och resten av gänget i ungdomsgården Liljeholmshuset, nära Liljeholmens centrum. Stämningen är uppsluppen. Efter månader av förberedelser närmar sig festivalen.

– Det kommer att bli roligt men ganska hektiskt. Vi ska vara där redan vid 10-tiden för att få allt på plats och göra soundcheck, säger Maximus Åberg, 16.

Sofia Ramsten, Selma Dall'Arche, Maximus Åberg, Max Löfstrand och Nellie Zirn på väg till Kulturpontonen.

Sofia Ramsten, Selma Dall'Arche, Maximus Åberg, Max Löfstrand och Nellie Zirn på väg till Kulturpontonen.

Angie Gray

Ungdomsgården ger stöd

Klockan 16 går starten. Sedan blir det bland annat indierock, gararagerock, poprock och experimentell rock fram till klockan 21.00. Gratis och öppet för alla. De hoppas förstås att många kommer, efter allt arbete.

– Killarna har arbetat mycket med att få tag i utrustning medan vi tjejer har gjort marknadsföring och fått kontakt med banden, berättar Nellie Zirn, 17.

Ungdomarna har gjort det mesta själva, men ungdomsgårdens personal har funnits där som stöd och ordnat polistillstånd och annat.

– Vi coachar och handleder och bidrar med 10 000 kronor som vi fått från kulturförvaltningen. Det är ett stöd som vi kan ge unga som själva kommer med initiativ till sådant de vill genomföra, säger John Claesson, konstpedagog vid Liljeholmshuset.

Tjejerna i rockbandet Amaze spelar på Liljefestivalen.

Tjejerna i rockbandet Amaze spelar på Liljefestivalen.

Privat

Sökte ett spelställe

Allt började under vårterminen. Selma Dall’Arche letade efter ett spelställe åt ett band som Max Löfstrand Maximus Åberg var med i då. De fick kontakt med Liljeholmshuset som bjöd in till ett möte och berättade om kulturpontonen.

Snart växte idén om en spelning till en idé om en festival och fler ungdomar involverades. De känner varandra sedan tidigare, eftersom de alla går på Rytmus musikgymnasium. Alla spelar instrument men på festivalen är det bara Nellie Zirn och Selma Dall’Arche som ska uppträda, med sitt rockband Amaze.

Det ser de fram emot.

– Det är så kul att stå på scenen och bara köra på och uttrycka sig fritt. Det är så befriande, säger Nellie Zirn med eftertryck.

Selma Dall’Arche, Max Löfstrand, Sofia Ramsten, Maximus Åberg och Nellie Zirn känner in sig på stämningen på Kulturpontonen, inför festivalen.

Selma Dall’Arche, Max Löfstrand, Sofia Ramsten, Maximus Åberg och Nellie Zirn känner in sig på stämningen på Kulturpontonen, inför festivalen.

Angie Gray

Till sist blir det en promenad till kulturpontonen, för att ta bilder i det tidiga kvällsljuset och få en försmak av festivalstämningen. Utöver musiken händer en del annat när mörkret fallit.

– Det blir en liten eldshow också, avslöjar Maximus Åberg.