Höga elpriser bidrog till att det i fjol inte kunde produceras någon konstsnö till längdspåret vid Ekebyhovsbacken. När 2023 sjunger på sista versen är det betydligt mer optimism från Mälarö SOK. Inte minst sedan Ekerö kommun i höstas beviljade ett ekonomiskt bidrag på 100 000 kronor till just konstsnö.

– Vi hade varit tvungna att lägga ner skidsektionen får barn annars. Förra året fick alla sitta och åka till Ursvik eller Ågesta för att träna. Det var bara de äldre grupperna som kunde göra det. De små barnen kunde inte träna skidor, säger Niklas Ylipää, ordförande och skid- och skidskytteledare. 

Pengarna gjorde att det gick att teckna ett avtal med entreprenören som gör konstsnö till skidbacken. Klubben har även sålt spårkort som del av finansieringen.

Kan bli rekordlångt

Stor del av snön är på plats och att det redan finns snö lovar gott menar Niklas Ylipää.

– Det jag kan lova är minst 700 meter. Men under rätt förutsättningar kan det här bli våra längsta spår någonsin, säger han.

Hur mycket snö kommunens pengar räcker till går inte att säga.

– Det är helt avgörande av yttre temperaturen. Nu har vi haft jättegynnsamma förhållanden mellan minus fem och minus tio. Vi kommer kunna producera mer snö vid nästa köldperiod, säger Niklas Ylipää.

Han spår redan nu en rekordlång säsong, förutsatt att det blir en kall vinter.

– Det kommer gå jättebra att åka hela jullovet och vi tror att det kan ligga kvar kanske ända till påsk, säger han.

Gynnar allmänheten

En så tidig premiär är unik, menar Niklas Ylipää.

– Det har aldrig hänt att vi överhuvudtaget har kunnat producera snö i november, säger han.

Niklas Ylipää poängterar att kommunens bidrag gynnar allmänheten.

– Vi kommer ha öppet hus några söndagar som primärt är för barn och deras föräldrar. Sedan har vi samverkan med skolor och jag har sökt samverkan med Friluftsfrämjandet för att nå de barn som inte är intresserade av att tävla. Sedan kanske scouterna vill komma och åka, säger han.