Den 17 juni klockan 09 fick rektor Anette Lorenzen ett telefonsamtal. Skolinspektionen meddelade att hon behövde informera elever, föräldrar och lärare att Stillerska gymnasiet hade fått tillståndet indraget och behövde stänga.

– Jag fick två timmar på mig att förbereda mig för att berätta att verksamheten, som varit igång i 15 år, skulle läggas ner inom 13 dagar. Jag hade inte fått en hint om det innan, säger Anette Lorenzen.

Enligt Skolinspektionen hade du tagit del av deras underlag?

– Den återkoppling vi fått är sammanställningar av intervjuer, som vi fått möjlighet att att ha synpunkter på.

Stillerska gymnasiet är en friskola med inriktning på digital kommunikation. I dagsläget har skolan 42 elever.

Brister

Skolinspektionen hade granskat verksamheten i ett halvår och fattade beslut om att stänga gymnasiet, på grund av brister inom fem områden. Mest allvarligt är att skolan har tagit emot elever som inte varit behöriga till programmen.

– Det är unga människor som är hemmasittare eller har psykisk ohälsa och som inte haft betyg i alla ämnen. Jag har diskuterat med ungdomarna och deras föräldrar. Tagit reda på varför de varit hemma och gjort bedömningen att det var rimligt att de borde klara skolan. Vi har gjort upp en plan för att de ska kunna ta igen vad de har missat.

När de slutat på Stillerska har elever fått en gymnasieexamen och kommit på banan, menar Anette Lorenzen.

– Min tanke har varit att hjälpa dem att få betyg och en gymnasieexamen för att klara sig i samhället.

Hade det gått att göra inom lagens ramar? 

– Det är något jag kommer att ta upp med Skolinspektionen.

Du var medveten om att det inte var tillåtet?

– Nej, jag tänkte nog inte så. Vi har ju introduktionsprogram också och där får man ta in elever som inte har godkänt i vissa ämnen.

Skolinspektionen anser även att utbildningen på skolans introduktionsprogram varit undermålig, och att skolan inte utreder elevers behov av särskilt stöd.

– Jag kommer att skicka in underlag, bland annat elevernas betyg, så att de får svart på vitt att det inte stämmer.

Överklagar

Ett annat problem har varit att skolan har haft obehöriga lärare.

– Jag hade ju behöriga lärare ämnesmässigt, men de har inte lärarlegitimation. Men det här har med människor att göra. Det hade varit annat om jag haft elever som inte mått bra på skolan, men mina elever är helt förkrossade.

Anette Lorenzen kommer att lämna in en överklagan med ambitionen att beslutet – som i dagsläget innebär att skolan stänger 1 juli – ska fördröjas.

– Jag kommer att driva det här ganska hårt med alla medel, för att de inte ska stänga skolan utan i stället ge oss en chans att rätta till brister.