”Jag köper in blodet själv och blandar det med mjöl och kryddor. Mycket godare än blodpuddingen man köper”, sa Anna-Karin Ris till Mitt i Järfälla 2022.
Erik Lejdelin
20241110080006
20241106143244
2024-11-10
08:00
2024-11-06 14:32
För andra gången har förskolekocken Anna-Karin Ris prisats för sitt hållbara förskolekök.
Almarevägens förskola har vunnit den nationella utmärkelsen Årets förskolekök – igen.
”Nyfikenhet, kompetens och envishet kännetecknar Almarevägens förskola, där rektor och kock arbetar sida vid sida kring råvaror i säsong, ekologisk mat och lågt matsvinn”, står det att läsa i juryns motivering.
Anna-Karin Ris heter eldsjälen som skramlar med kastrullerna i köket. Det är andra gången hon kammar hem priset, som 2022 hette White guide junior och nu heter Sveriges offentliga måltider.
Anna-Karin tipsar: Så gör du maten hållbar
I en artikel på Järfälla kommuns hemsida listar Anna-Karin Ris sina tre bästa tips för att göra sitt kök hållbart:
1. Först och främst ska maten se god ut och smaka gott. Maten kan vara hur näringsriktig och klimatsmart som helst, men den ska ju hamna i magen.
2. Genomtänkt menyplanering med fokus på minskat matsvinn.
3. Sist men inte minst att sprida matglädje och integrera pedagogik - att barnen tycker det är roligt och spännande med mat och måltider. De ska alltid känna sig välkomna till köket, där mina magiska figurer bor, till vårt sagolika bibliotek och till våra odlingar både inomhus och utomhus.