Skorna glittrar och en svart gitarr döljer ett hål i jeansen.

– Det är en lagning som jag strök på. Jag ville ha en häst men det fanns inte så det fick bli en gitarr.

Rigmor Gustafsson har även lappat och lagat sitt inre de senaste åren. I december 2021 – mitt under en julturné – tappade hon hörseln på vänster öra och fick svår tinnitus.

– Det var fruktansvärt. Det bara tjöt i huvudet. Alla ljud blev konstiga och distade. Jag tänkte att jag kommer inte klara av att leva med det här om det inte går över.

Hon fullföljde turnén, gjorde ytterligare några konserter innan hon sjukskrev sig helt i fyra månader.

– Jag mådde väldigt illa under ett år. Jag var osäker på om jag skulle kunna fortsätta sjunga. Jag var övertygad om att jag hade en hjärntumör. När de gjorde en magnetröntgen av skallen var jag övertygad om att de hade sett fel. Tappat bort plåtarna. Det var en pärs. Nu är det mycket bättre.

”Jag insåg att jag behöver ta det lite softare om jag ska kunna fortsätta att sjunga”, säger Rigmor Gustafsson. I Källtorp uppträder hon tillsammans med gitarristen Erik Söderlind.

”Jag insåg att jag behöver ta det lite softare om jag ska kunna fortsätta att sjunga”, säger Rigmor Gustafsson. I Källtorp uppträder hon tillsammans med gitarristen Erik Söderlind.

Pekka Pääkkö

”Ridningen räddade mig”

Hon har ridit i hela sitt liv och hästarna i stallen i Mälarhöjden, Ågesta och Bromma hjälpte henne upp ur mörkret.

– Ridningen har verkligen räddat mig under den här tiden. Det är så helande. Fick jag välja skulle jag rida två gånger om dagen. Jag rider två gånger i veckan, ibland tre. Så fort jag har hoppat av hästen vill jag upp igen.

Hon har gjort färre spelningar med storband och kvartett och fler som duo. I Källtorp är hon ensam på scen med gitarristen Erik Söderlind.

– Jag insåg att jag behöver ta det lite softare om jag ska kunna fortsätta att sjunga. Det var en anledning till att jag ville jobba mer som duo, det är otroligt kul och är en väldig frihet.

”Aldrig sjungit med cyklar i taket”

Daniel Buckard driver Kafé Källtorp och Mountainbikeskolan. I orangeriet där Rigmor Gustafsson ska spela hänger två cyklar upphissade i taket.

– Jag tror aldrig jag har sjungit med cyklar i taket tidigare.

Daniel Buckard startade konsertserien Källtorp Jazz and Sound förra året. Han ringde flera samtal till Rigmor Gustafssons agent och blev till slut bönhörd.

– Hon är ju en av de största vi har. Att få hit henne under jazzfestivalen känns otroligt.

”Rigmor Gustafsson är den största vi har”, säger Daniel Buckard som driver Kafé Källtorp.

”Rigmor Gustafsson är den största vi har”, säger Daniel Buckard som driver Kafé Källtorp.

Pekka Pääkkö

Genom åren har hon uppträtt på många stora scener, bland annat Allsång på Skansen. Källtorp med ett publiktak på 76 personer blir en av de minsta.

– Vanligtvis spelar på större ställen, men jag har spelat på Glenn Miller Café, och det ju faktiskt ännu mindre. Det kan vara väldigt härligt att spela på mindre scener. Du når ju verkligen alla.

Att spelningen görs under Stockholm Jazz Festival bidrog till att hon tackade ja.

– Jazzfestivalen är lite som julafton eller midsommar för jazzen. Både att vara med och spela och kolla på artister jag gärna vill se.

”Jag är gladare över att vara frisk än vad någonsin har varit tidigare”, säger Rigmor Gustafsson.

”Jag är gladare över att vara frisk än vad någonsin har varit tidigare”, säger Rigmor Gustafsson.

Pekka Pääkkö

Glad att vara frisk

Det senaste året har hon insett att hon inte behöver ge upp musiken. Tinnitusen kan blossa upp vid perioder med stress och buller. Men hon har lärt sig att hantera besvären. Hon planerar för fler spelningar och ett nytt album som ska släppas till våren.

– Jag var jätteskärrad och stressad över att det skulle komma tillbaka. Men det senaste året har jag vågat börja boka konserter igen. Nu litar jag på att det går över och blir inte så rädd. Nu går jag omkring i en tacksamhetsbubbla. Man ska vara glad att man är frisk. Nu är jag gladare och mår bättre än vad jag har gjort på länge – jag är gladare än någonsin tidigare över att vara frisk.