– Jag fullständigt älskar det här huset. Men det kan ju bero på att jag fått det precis som jag ville ha det, säger Robert von Bahr.
– När jag byggde var det ett experiment. Sedan dess får man betydligt bättre verkningsgrad från solpaneler och man har lärt mer vad man ska göra.
Så till skillnad från Anton Cosmos 50 centimeter tjocka väggar är Roberts hela 90 centimeter tjocka. Taket är 1,20 tjockt och huset har fyrglasfönster.
– Om jag skulle göra om det nu skulle jag nog kunna göra det mycket mindre dyrt. Nu kan man isolera bättre för bråkdel av tjockleken, och alla apparater blir bättre.
– Men någon måste gå före och leda. Vi var några av de första som satsade på solceller, säger han och visar runt.
Hade Robert byggt huset i dag hade väggarna troligen kunnat bli tunnare.
Stefan Källstigen
Tätade Djursholmsvilla
Intresset för att bygga energi- och miljösmart har han haft länge.
Tidigare hade han ett hus i Djursholm, byggår 1904, som drog 16 kubikmeter olja och 120 000 kwH el. När han rustat upp det var förbrukningen nere på 75 000 kwH och ingen olja – och det var dessutom varmt i huset, berättar han.
I början av 1990-talet, innan solceller som gör el blev billiga, hade Robert i stället solfångare, där själva solljuset används för uppvärmning.
– Det började väl där. Sedan sökte vi och fann tomten Svinninge.
– Har man möjlighet så ska man hjälpa landet, naturen och världen.
På displayer kan man följa hur mycket el solcellerna genererar.
Stefan Källstigen
Precis som Anton Cosmo har han bergvärme och en vattenmantlad braskamin och tar vara på värme via en värmeväxlare. Dessutom: En herrans massa solceller. Det började med solceller på hustaket. Sedan satte han upp solceller även närmast huset.
– Sedan fick jag fnatt! De senaste byggde jag i augusti 2023, berättar han.
Elbilarna skaver
Roberts jättelika solcellspark i söderläge producerar så mycket el att det täcker hela hushållets behov inklusive två elbilar. Överskottet, cirka 40 000 kWh, är tillräckligt för att värma ytterligare två vanliga villor eller tio lägenheter.
– Investeringskostnaderna får jag inte tillbaka, men det var överhuvudtaget inte idén. Idén var att visa att det gick, för folk sa: ”Det kommer inte att funka”.
Går det att bygga ännu bättre nuförtiden, så att det betalar sig?
– Med nuvarande teknik tror jag det, ja. Men allt är en följd av elpriset. När elen kostar sex kronor kilowattimmen, går det snabbt, men inte om det är minuspris.
Robert von Bahr drev tidigare skivbolaget BIS Records, specialicerat på klassisk musik.
Stefan Källstigen
En sak skaver dock, elbilarna:
– Dessvärre har vi Tesla. Köra bilen är fantastiskt, men att förknippas med den idiot som leder företaget, det känns inte bra.