– Det var ingen plötslig chock, utan mer ett långsamt detektivarbete, berättar Andreas Sverke som vårdar den nya våtmarken på uppdrag av Stockholms stift.
– Jag gick runt och tittade vad som växte och så var det några blad som jag tyckte var halvbekanta.
– När de till slut blommade kunde jag plocka fram floran och hyfsat lätt se vad det var.
Rödlistad växt
De små växterna visade sig vara åkerrödtoppa, rödlistad och klassad som "nära hotad" i artdatabanken.
Den ”nära hotade” växten åkerrödtoppa (Odontites vernus) vid Prästgårdens nya våtmark i Österåker.
Andreas Sverke
Men det som kanske förbryllade ännu mer var antalet. Andreas Sverke uppskattar att det rörde sig om 500-1000 åkerrödtoppar.
– Jag har inte lyckats få någon information om hur länge fröna kan överleva, men jag vet att många andra arter från samma familj har väldigt kortlivade frön. Och det är egentligen inte en våtmarksväxt, utan en åkerväxt.
Våtmarken ligger intill Österåkers kyrka.
Mitti/Arkiv
Platsen där åkerrödtoppan nu växer var tidigare åkermark som legat i träda. Så sent som förra hösten lät markägaren Stockholms stift anlägga våtmarken där. Området är uppskattningsvis 1,5 hektar, varav cirka hälften består av vatten från en intilliggande bäck.
Toppen även för fåglar
Förutom uppdraget att vårda våtmarken jobbar Andreas Sverke även som kyrkogårdsarbetare på Österåkers kyrka så han kan området väl.
Våtmark vid Österåkers kyrka - Andreas
Stefan Källstigen
Vad har hänt mer med växt- och djurlivet sedan våtmarken byggdes?
– Supertidigt i våras, innan något börjat växa, så var det massor av fåglar där. I vanliga fall brukar det vara en del fiskmåsar och svanar som går runt, men nu var det extremt mycket. Det lät som i skärgården, berättar Andreas.
– Det förvånar mig också hur snabbt vanliga vattenväxter etablerade sig. Det är mycket svalting, topplösa, och olika starrarter.
Vad tycker folk?
–Ingen har varit negativ utan folk tycker att det är toppen. Det är väldigt trivsamt. För oss som rör oss i landskapet är det ett riktigt lyft. Bara att man ser blänket från den lilla sjön!
Ett övergivet ägg från tofsvipa, också rödlistad, vid våtmarken. Övriga hade kläckts, berättar Andreas Sverke.
Andreas Sverke