Diskussionerna om politikerlöner i Botkyrka sträcker sig tillbaka till maktskiftet för snart ett år sedan. Då skar kommunfullmäktige ned lönen till oppositionsrådet i Socialdemokraterna med 55 procent. Det överklagades av S, men har ännu inte behandlats i domstol.

Frågan fick nytt liv tidigare i veckan när SVT berättade att två S-kommunalråd i opposition även tog ut arvode som politiska sekreterare jämte sina fasta arvoden som politiker. På ett år handlar det om upp till en kvarts miljon kronor vardera åt gruppledare Emanuel Ksiazkiewicz och partikamraten Yasemin Ergül för tjänsten som politisk sekreterare.

Men inget fel har begåtts, menar Emanuel Ksiazkiewicz.

– I hela den här diskussionen blandar man äpplen och päron. Det ena är en anställning i kommunen, och det andra är ett förtroendeuppdrag, säger han.

Ett vägval

När fullmäktige skar ned i oppositionstjänsterna stod S inför ett trevägsval, menar Emanuel Ksiazkiewicz. Det första alternativet var ett fullt arvoderat oppositionsråd med två politiska sekreterare, det andra alternativet att ha två halvtidsarvoderade kommunalråd och två politiska sekreterare eller det tredje som innebar två halvtidsarvoderade kommunalråd med politisk sekreteraransvar.

Valet föll på alternativ tre.

– Vi behövde hitta en modell där vi kunde fördela resurser mellan mig och Yasemin för att bättre representera Botkyrkaborna, våra väljare, i fullmäktige och nämnder. Vi har inte tillskansat oss mer pengar, säger han.

Godkänt av kommunen

Socialdemokraternas upplägg har godkänts av kommunens kanslichef Thomas Jansson, men han vill inte ställa upp på en intervju. I stället svarar kommunens presschef, Lennart Agén.

Han skriver att det är möjligt för en förtroendevald att också ha en anställning som politisk sekreterare – det är olika arbetsuppgifter. Men ett fast årsarvode för förtroendevalda får inte drygas ut med arvode som är avsedd för politisk sekreterare utan att arbetsuppgifterna som politisk sekreterare utförs.

– Formuleringen är inte tydlig och kan tolkas på olika sätt. Innan sommaren påbörjades ett arbete med att se över reglementet och tydliggöra skrivningar så att det inte ska råda några otydligheter. Det hoppas vi är klart någon gång under hösten, säger han.

De två S-politikerna menar att de fullföljt sina uppgifter som politiska sekreterare jämte sina förtroendeuppdrag.

S-politiker tar ut extra lön

Två Socialdemokratiska kommunalråd i opposition har tillsammans plockat ut cirka en halv miljon i extra lön. Det visar en granskning gjord av SVT.

Det är gruppledaren Emanuel Ksiazkiewicz (S) och partikollegan Yasemin Ergül som jämte sina anställningar som kommunalråd i opposition också tagit anställning för det egna partiet som politiska sekreterare. Det rapporterar SVT.

Emanuel Ksiazkiewicz är anställd på 55 procent medan Yasemin Ergül har en deltidstjänst som politiker.

Att ta ut lön som politisk sekreterare jämte sitt fasta årsarvode går emot kommunens eget reglemente som antogs i april i fjol.

Politikernas egna lönespecifikationer visar att de började avlönas som politiska sekreterare i början av 2024. Det innebar en extra inkomst som varierar mellan 16 000–27 200 kronor i månaden.

På ett år kan det innebära cirka 250 000 kronor extra vardera.

– Jag kände inte till det här reglementet, men det är riktigt att jag tjänar de här summorna, säger Emanuel Ksiazkiewicz till SVT.

Enligt Socialdemokraterna är upplägget godkänt av Botkyrka kommun, vilket framgår av en mejlväxling mellan partiets gruppledare och kommunens kanslichef. Kanslichefen uppger dock att det "skrivningen inte är helt tydlig" i reglementet, enligt SVT.

Emanuel Ksiazkiewicz och Yasemin Ergül, båda S, är kommunalråd i opposition i Botkyrka kommun.

Emanuel Ksiazkiewicz och Yasemin Ergül, båda S, är kommunalråd i opposition i Botkyrka kommun.

Albin Tingstedt

S-politiker tar ut extra lön: ”Kände inte till”

Får ut upp till en halv miljon kronor extra ✔ Går att göra tolkning av reglerna