På onsdagen kom beskedet att den politiska föreningen Oberoende S (OS) tar steget fullt ut och bildar ett nytt parti, med samma ideologi som Socialdemokraterna och konkurrerar därmed om röster med sitt forna moderparti, Socialdemokraterna.

Marcus Ekman (OS) riktar syrlig kritik mot oppositionsrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S), och menar att de avhoppade socialdemokraterna kunde tänka sig att återgå till Socialdemokraterna om nuvarande S-ledning i Botkyrka byttes ut.

Emanuel Ksiazkiewicz (S) går först med på att kommentera beskedet, men backar sedan. I stället kommer följande skriftliga kommentar från vice ordförande Katarina Berggren:

"Socialdemokraterna i Botkyrka avstår från att kommentera nybildade partier".

Lång, infekterad strid

Att Oberoende S nu har deklarerat sig som parti innebär att de kommer kunna ställa upp i valet om två år.

– 2026 kommer Botkyrkaborna stå inför valet att rösta på gamla S eller Oberoende S, och där hoppas vi att vi ska kunna övertyga, sa det nybildade partiets gruppledare, Marcus Ekman, till Mitt i i samband med tillkännagivandet på onsdagen.

Splittringen mellan Botkyrkas socialdemokratiska partier går tillbaka till fjolårets början, då dåvarande gruppledaren Ebba Östlin röstades bort under ett medlemsmöte. Några månader senare valde partiet Emanuel Ksiazkiewicz till ny gruppledare och i förlängningen ordförande för kommunstyrelsen.

Efter en långdragen och infekterad strid mellan två falanger inom partiet valde flera S-medlemmar att lämna partiet, några av dem med platser i kommunfullmäktige. Däribland kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman som då bildade en ny politisk förening: Oberoende S.

Tillsammans med Moderaterna, Tullingepartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna spelade Oberoende S en viktig roll förra hösten när de tog över makten i kommunen från Socialdemokraterna, som då hade styrt i nästan 30 år.

Nytt parti i Botkyrka efter splittringen i S

Botkyrka har nu två socialdemokratiska partier. De socialdemokrater som lämnade moderpartiet efter intern splittring för ett år sedan tar nu steget fullt ut och bildar ett eget parti: Oberoende S.

Splittringen inom Socialdemokraterna i Botkyrka är nu definitiv och det finns ingen chans till försoning. Det står klart efter att Oberoende socialdemokrater nu tagit steget fullt ut och bildat ett lokalt politiskt parti.

– De flesta av våra medlemmar har landat i att det är det vi vill kalla oss. Det är vad vi tycker att vi är – vi har inte lämnat våra värderingar, säger Marcus Ekman, gruppledare för Oberoende S.

Händelserna som skakade S

Den som har följt Botkyrkapolitiken det senaste året har knappast missat att nio socialdemokratiska ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige lämnade partiet, tätt följt av ett 40-tal medlemmar.

De gick ihop och bildade en egen politisk förening med de socialdemokratisk ideologierna, med hopp om att en dag gå samman med partiet om nuvarande ledningen i Socialdemokraterna i Botkyrka byts ut.

– Vi hoppades att vårt agerande skulle leda till förändring i partiet lokalt och regionalt. Men så blev det inte. Nu måste vi ta nästa steg för att erbjuda väljarna ett rimligt socialdemokratisk alternativ till valet 2026 – det finns inget sådant i Botkyrka i dag, som vi ser det, säger Marcus Ekman.

För att bilda ett nytt parti lokalt krävs namnunderskrifter från 50 Botkyrkabor. För att ställa upp i regionvalet krävs 100. Det kommer Oberoende S upp i "utan problem", menar Marcus Ekman.

Även om de vill ta höjd för att kunna ställa upp i regionvalet, så är det i Botkyrka de vill synas och höras mest. Fördelarna med att vara ett lokalt parti är många, menar Marcus Ekman och nämnder den budget han precis har lagt tillsammans med bland andra Moderaterna, där de bland annat föreslår en skattesänkning.

– Jag kan säga att vi känner oss friare än vad man gör när man är en del av en nationell partiorganisation. Då måste man förhålla sig till en mängd olika saker. Ta kommunskatten till exempel. Vi hade inte kunnat lägga fram en skattesänkning om vi var kvar i S. Inte för att det inte var möjligt utan för att man hade varit rädd för hur det skulle landa i övriga partiet. Nu har vi i stället varit drivande i den frågan.

Inget partistöd

Kommunalt partistöd kan de få först om de får vunnit mandat efter valet 2026.

Att driva en partiorganisation utan ekonomiska hjälpmedel från kommunen blir en utmaning. Men där sätter Marcus Ekman hoppet till övriga partimedlemmar.

– De är engagerade och dedikerade. Vi lär nog betraktas som underdogs, men vi får pröva nya arbetssätt och hitta annan finansiering för vårt parti. Så vi kommer vara överallt och prata med så många som möjligt, säger han och fortsätter:

– 2026 kommer Botkyrkaborna stå inför valet att rösta på gamla S eller Oberoende S, och där hoppas vi att vi ska kunna övertyga.

Vi har inte lämnat våra värderingar.

Händelser som skakat S – och styret – i Botkyrka

2023:

28 januari: Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) förlorar en förtroendeomröstning inom partiet.

18 mars: En ny gruppledare väljs inom Socialdemokraterna. Emanuel Ksiazkiewicz (S) vinner omröstningen mot Ebba Östlin.

26 augusti: Den styrande koalitionen (S, L, MP och KD) meddelar att de sparkar ut Centerpartiet.

30 augusti: Nio socialdemokrater i Botkyrka meddelar att de lämnar partiet och blir politiska vildar. Sex av dem är ledamöter i kommunfullmäktige och resterande tre är ersättare.

1 september: 40 medlemmar i Socialdemokraterna lämnar partiet i protest.

18 oktober: Kristdemokraterna meddelar att de lämnar den styrande koalitionen och går samman med Moderaterna, Tullingepartiet, Centerpartiet och de oberoende socialdemokraterna för att skapa ett nytt styre i kommunen.

6 november: Det nya M-ledda styret väljs in i kommunen och ett snart 30 år gammalt S-styre är över.

2024:

17 oktober: Oberoende S utropar sig lokalt parti.

Källa: Mitt i

Marcus Ekman, gruppledare för Oberoende S i Botkyrka,

Marcus Ekman, gruppledare för Oberoende S i Botkyrka,

Albin Tingstedt/Oberoende S

Ingen chans till försoning – S-vildarna bildar nytt parti

Gruppledaren: Det vill vi kalla oss ✔ Ställer upp i valet 2026: ”Kommer vara överallt”