Inför valet 2022 gick Socialdemokraterna ut med att antalet fältassistenter skulle fördubblas. Eftersom de rör sig ute bland barn och unga ses de som en viktig del i bekämpningen av gängbrottslighet.

Men enligt siffror som Mitt i tagit del av har löftet inte infriats. Antalet fältare ligger på samma nivå i år som för två år sedan – sedan 2021 har de dessutom minskat något.

Grafik, antal fältassistenter i Stockholms stad, 2018–2024.

Grafik, antal fältassistenter i Stockholms stad, 2018–2024.

Victor Malmcrona

"Ökat explosionsartat"

I dag finns total 71 fältare i Stockholms stad, mellan två och åtta per stadsdel.

– Vår ambition är fortfarande att de ska öka, men vi har en verklighet att förhålla oss till, säger trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S).

Den verklighet han syftar på är kostnaden för placeringar av barn och unga, på exempelvis Sis- och HVB-hem.

– Den har ökat explosionsartat, vilket ingen kunde förutse.

Alexander Ojanne (S), trygghets- och socialborgarråd i Stockholms stad. Han understryker att det nu finns fältare i Skarpnäck, vilket det inte gjorde innan, så att de finns nu i samtliga stadsdelar.

Alexander Ojanne (S), trygghets- och socialborgarråd i Stockholms stad. Han understryker att det nu finns fältare i Skarpnäck, vilket det inte gjorde innan, så att de finns nu i samtliga stadsdelar.

Tom M Kronestedt

20 000 per dygn

Från 2021 till 2023 har kostnaderna för placeringarna stigit med 152 miljoner kronor – från 653 till 805 miljoner kronor.

I år fram till augusti var siffran redan uppe i 579 miljoner kronor. Samtidigt har antalet placeringar 2021–2023 legat på i princip samma nivå.

Grövre brott i lägre åldrar

Orsakerna till det är flera, enligt Alexander Ojanne. En del är inflation och allmänna kostnadsökningar.

En annan är att sam­arbetet mellan polis och socialtjänst har utökats, vilket lett till att ungdomar med större problem hamnar på radarn. Det är en konsekvens av mer utbredd gängkriminalitet, grövre brott och att det letat sig allt längre ner i åldrarna.

Fulla Sis-hem

Staden har ramavtal för placeringar på exempelvis HVB-hem, men anses en ­individ för problematisk kan de falla utanför avtalet och då kosta mer att tas om hand. Många Sis-hem är också fulla.

– Då tvingas vi placera barn på HVB-hem i stället. Det kan kosta upp emot 20 000 kronor per dygn, de privata aktörerna hade inte velat ta emot dem annars, ­säger Alexander Ojanne.

Hur ser du på att löftet sprack?

– Oavsett vilka som styrt hade placeringskostnaderna varit höga. Det viktiga nu är att regeringen tar ansvar och stöder kommunen. Vi får ta en stor del av kostnaden för gängkriminalitet, trots att det i grund och botten är en polisiär och statlig uppgift att få bort det från våra gator.

Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd.

Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd.

Tom M Kronestedt

”Kunna leverera”

Viktigare än fler fältare är fältare och sociala insatser på rätt plats. Det menar oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L). Med det sagt är han starkt kritisk till att S backar från vallöftet.

– Lovar man något måste man leverera, eftersom det skapar en förväntan hos människor, säger han.

Han anser även att det inte enbart går att hänvisa till ökade placeringskostnader.

– Kostnaden har ökat varje år det senaste årtiondet. Det kan inte komma som en överraskning.

Skyddsfond

Jan Jönsson pekar också på att det under förra mandatperioden fanns en skyddsfond för att täcka stadsdelarnas underskott.

– Man måste kunna ta placeringskostnaderna, vi kan inte ha grovt våldsamma ungdomar ute i samhället. Men det får inte leda till att man tar bort förebyggande insatser, vakanshåller tjänster eller stänger fritids­gårdar.