Fastigheten mittemot NK:s Parkaden revs i slutet av 2022 och sedan dess har det varit en byggarbetsplats. Nu har det nya huset tagit form med sin stora glasfasad.
– Det är exceptionellt för Stockholm. Det är en helt annan nivå än vad som är gängse. Det är något vi hoppas kan öka den internationella känslan i Stockholm. Vi tror verkligen att det kan tillföra något, säger Linn-Marie Nordh, projektansvarig på Pembroke.
Vilka butiker som flyttar in är fortfarande inte klart.
Pembroke
Butiker och bostäder
Invändigt är det fortfarande tomt. Förutom betonggolv, nakna väggar och oklädda pelare.
Just nu jagar Pembroke hyresgäster som kan flytta in i butikslokalerna under de sju våningarna med kontor. Förhoppningen är att få in några restauranger också, enligt Linn-Marie Nordh, men hon vill inte säga något om vilken typ av butiker eller restauranger det kan tänkas handla om.
På taket blir det ingen takbar utan en terrass för kontoren och hyresgästerna i de 27 lägenheter som kilas in mellan nybygget och det så kallade Mästerhuset, fastigheten mot Norrlandsgatan.
RGNT, Fastigheten Hästen 21 i hörnet Regeringsgatan och Mäster Samuelsgatan, fastighetsägaren Pembroke.
Pembroke
Heter RGNT
Passagenhuset var grönmärkt (näst högsta kulturmärkningen) av Stadsmuseet i Stockholm. Rivningen var inte okontroversiell men godkändes av stadsbyggnadsnämnden.
Det nya huset har Pembroke döpt till RGNT, en slags förkortning för regent. Allt beräknas stå klart i slutet av 2026.
– Drottning Kristina hade sitt kröningståg på Regeringsgatan. Det längsta kröningstågen man sett i Europa.
Varför hitta på en ny historia när det förra huset hade en?
– Den nya historien har inte vi hittat på. Vi har undersökt platsen, funderat på vilket innehåll och vilken profil vi ska ha. Kristina var en regent som gick sin egen väg och vi hoppas också kunna skapa något nytt.
27 lägenheter till City när Passagenhuset rivs
Passagenhuset bakom NK ska rivas och bli ett niovåningshus med 27 lägenheter. Nu väntas planen klubbas i stadsbyggnadsnämnden.
Rivningen av Hästen 21, i korsningen Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan, har varit på tapeten i flera år. Det bordlades vid två tillfällen 2016 och sedan dess har det nya huset som planeras på tomten sänkts med en våning, från tio till nio.
Nu tas ärendet upp igen och i stadsbyggnadsnämnden 22 november väntas ett förslag till detaljplan godkännas. Enligt stadsbyggnadskontoret kommer rivningen och nybyggnationen att tillföra viktiga värden i City, bland annat eftersom det möjliggör för 27 nya lägenheter.
Länsstyrelsen kritiska
Men alla är inte lika nöjda med planerna. Både Länsstyrelsen, Samfundet S:t Erik och Norrmalms hembygdsförening är starkt kritiska till rivningen.
Huset är grönklassat av Stadsmuseet och är ett av få 70-talshus som finns kvar efter citysaneringen. Att riva huset skulle skada både kulturmiljön och riksintresset, tycker kritikerna.