Mitt i har rapporterat om niornas betygstapp. Andelen behöriga till gymnasiet är nu nere på 80,8 procent, en försämring mot tidigare år då siffran legat kring 86-88 procent.

En rest från M-styrets tider med lägre skolpeng, enligt Socialdemokraterna. Ett tecken på mer nutida felprioriteringar, anser Moderaterna.

För att vända utveckligen för kommande kullar beslöt kommunfullmäktige i augusti att tidigarelägga en 20-miljonersatsning på skolan, egentligen avsedd för 2025, på med fokus på högstadiet. M och KD var emot.

Fokus på behörighet

Skolnämnden har nu bestämt att fördela pengarna enligt en socioekonomisk princip som Skolverket använder. Alltså, skolor med många elever som är nyanlända eller har föräldrar med låg utbildnings- och inkomstnivå får mer, enligt logiken att det är grupper som har svårare att klara skolan.

Mest pengar per elev, totalt 2,6 miljoner kronor, går till Tallbackaskolan enligt den preliminära fördelning som Mitt i tagit del av. Per skola är det Råsunda som får störst tillskott, 4,8 miljoner kronor.

Det blir upp till skolchef och rektorer att pytsa ut pengarna efter behov, men den politiska inriktningen är att fokusera på insatser i årskurs 7-9 och öka antalet behöriga till gymnasiet.

– Det kan handla om att stärka matematiken, satsa på elevhälsan så att fler kommer till skolan eller höstlovsskola, säger Eva Eriksson (S).

Tror du att extrapengarna kan vända utvecklingen?

– Ja, och vi kommer att följa upp noga för att se så att våra satsningar får effekt, att fler klarar skolan.

Nu spenderas 20 miljoner som egentligen skulle använts 2025. Hur påverkar det nästa års skolbudget?

– Det blir samma satsning, minst, nästa år. Att satsa på skolan är ingen tillfällig grej. Skolorna har redan börjat tillsvidareanställa lärare eftersom de vet att resurserna fortsätter komma.