I fiskvandringsleden i Slussen filmas och räknas de fiskar som passerar. I morse fastnade något mer ovanligt på bild – närmare bestämt en utter.
Den tycks ta sig uppströms förbi kameran för att någon minut senare susa tillbaka med strömmen.
– Oj, vad häftigt! Det här gjorde min dag, säger Anna Roos, intendent och utterforskare vid Naturhistoriska riksmuseet, som precis är på väg in i ett möte om uttrar.
Återhämtat sig
Det händer att uttrar tar sig till innerstan, men ytterst sällan, säger hon. Arten har haft problem med miljögifter, vilket gjort att de har haft svårt att föröka sig.
På 1980-talet fanns det väldigt få uttrar, men 20 år efter att det PCB och DDT förbjudits börjar det se bättre ut.
– Vi ser att uttrarna återhämtat sig, sälar och havsörn likaså. Att utter syns här är ett friskhetstecken, att de är på väg tillbaka till ett normalläge.
En vända uppströms...
... och tillbaka nedströms
Bodde vid Operan
En stadsutter hon minns är den som för nära 20 år sedan gjorde sig ett hem nedanför Operan, där den tillbringade fyra vintrar.
– Massor med folk kom för att titta på den. Den var helt tam och det visade sig vara en utter som rymt från Skansen. Annars har jag inte hört talas om uttrar i Slussen.
Anna Roos konstaterar att det i det här fallet verkar röra sig om en vuxen hane.
– Den ser fin ut, ingen mager sak.
Anna Roos, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet.
Privat
"Sjukt coolt"
Fisk-tv:n sköts av teknikföretaget Tiva. Sedan räknaren kom på plats har tiotusentals firrar passerat Slussen.
– Det är första gången en utter kommit igenom, vilket är sjukt coolt. Att den är mitt i centrala Stockholm är en stämpel på att vattenkvaliteten blivit bättre, säger vd:n Stefan Kläppe.
LIVE: Se fiskarna simma genom Slussen
Nyfiken på vad fiskarna har för sig i Söderström? Nu kan du spana in firrarna när de tar sig mellan Mälaren och Saltsjön – i realtid.
SÖDE_fisk-tv_2438
Nyss simmade en utter genom fiskvandringsleden i Slussen, en ovanlig händelse som skapade lite uppmärksamhet då den fångades på film.
Nere i leden sitter en kamera och fiskräknare. Via en hemsida går det att se ett urval av de fiskar och djur som simmat förbi. Att se dem passera live har inte varit möjligt – förrän nu.
– Vi håller igång streamen i två veckor som ett test, för att se om det finns något intresse, säger Stefan Kläppe, vd för teknikföretaget Tiva som sköter räknaren.
Här går det alltså att hemifrån se abborrar, ålar, braxen och andra vattenvarelser i realtid passera under Kornhamnstorgs kaj. Sändningen pågår fram till 1 oktober.
Måndag morgon gled en utter förbi kameran.
TiVA
Gillar sin nya passage
Räknaren är på plats för att hålla ett öga på hur fiskbeståndet mår och beter sig. Det var många hundra år sedan de obehindrat kunde ta sig förbi Söderström. Hittills verkar de gilla sin nya passage.
– Extremt många vill simma mellan Mälaren och Saltsjön. Vi kom igång i juni, så vi missade den stora lekvandringen. Men den kommer igen nästa år. Och vi har redan sett några vilda öringar simma upp, vilket är kul, säger Stefan Kläppe.
Vilken tid är bäst för att få se fisk?
– I dag hade vi 140 fiskar som passerade, så de går inte där hela tiden. Men gryning och skymning brukar vara bra.
Om liveströmmen blir permanent är inte bestämt än.
– Det är upp till Stockholms stad. Vill de ha det så löser vi det.
På Kornhamnstorg finns även en skärm som, med start i höst, ska visa videor från fiskvandringsleden.
Ett litet stim passerar framför kameran under Slussen.
Tiva