I december bestämde sig Stockholms stad för att avveckla sin egen betaltjänst för parkering, Betala P, och införa ett nytt auktoriseringssystem.

Det nya systemet gör det möjligt för alla parkeringstjänster som uppfyller särskilda krav att erbjuda parkeringar via sina egna tjänster. Med ett centralt krav: alla måste ha en kostnadsfri grundversion.

Inga extra avgifter

Från och med i dag är det klart vilka tjänster som är auktoriserade: Easypark, ePARK, Mobill och Parkster. Genom dessa kan stockholmare och besökare betala för gatuparkering utan extra avgifter, precis som det fungerat i Betala P.

– Det nya systemet kommer göra det möjligt för oss att säkerställa att det finns flera tjänster anpassade efter stadens och de parkerandes behov utan extra avgifter, exempelvis när behoven förändras eller ny teknik introduceras, säger Josefine Mittermaier, enhetschef för juridik och parkering på trafikkontoret i Stockholms stad.

Betala P går i graven den 30 september.

Betala P går i graven den 30 september.

Johannes Äng

Fler kan tillkomma

Vissa av de auktoriserade tjänsterna erbjuder även tilläggstjänster, vilka kan innebära extra kostnader beroende på leverantören. Men alla ska alltså ge möjligheten att betala för parkering utan att också behöva betala en serviceavgift. Fler aktörer kan också bli auktoriserade i framtiden.

Boendeparkering, både på dygns- och månadsbasis, kan köpas via de auktoriserade leverantörerna, och ansökan om boendeparkering sker på samma sätt som tidigare.

Betala P finns kvar månaden ut och upphör den 30 september.