På båda sidorna från Stora gatan i Sigtuna stad löper långsmala gränder. Åt söder ned mot strandlinjen och Sigtunafjärden och på norrsidan upp till Prästgatan som löper parallellt med Stora gatan. Mellan gränderna finns avlånga tomter. Att tomtindelningen ser ut på det sättet har sin förklaring från den allra tidigaste tiden i stadens historia.
Tomter till småkungar
Stadens högsäte var då beläget där museet står i dag. Det var den högsta punkten och därifrån kunde man se i alla riktningar med tanke på var vattenlinjen var då.
– Vi tänker att det är en ämbetsmannastad som man försöker bygga från scratch av Olof Skötkonung eller möjligtvis hans far, Erik Segersäll och att det händer i slutet av 900-talet. Man bygger med Stora gatan i centrum, tomterna längs med gatan delades ut till stormän och andra småkungar från bygden som vi idag kallar för Sigtuna, säger Ted Hesselbom som är verksamhetschef på Sigtuna Museum and Art.
Ted Hesselbom är verksamhetschef på Sigtuna Museum & Art.
Jens Kassnert
Tillfälliga bostäder
En anledning till det var att man ville ha makt och kunna visa på vem som skulle vara den riktiga kungen. Enligt Ted Hesselbom är det sannolikt att de inte alltid har varit bebodda utan en plats som inflytelserika personer har rest till ibland och varit på vid tillfällen.
– Ungefär som det fungerar idag med tjänstefolk som bemannar och ibland kommer kungen. Det baseras på att det är mindre hus längs med Stora gatan. Någon sorts handelshus eller hantverkshus och bakom de husen fanns långhus på nästan alla de tomter som är utgrävda, där man tänker sig att man har möts och träffats, säger han.
Allt som allt blev det huvudgatan som än i dag är det mest centrala stråket i Sigtuna stad.
Enligt boende i staden är det mycket påtagligt att Sigtuna är just Sveriges första stad. Att den är ett enda stort riksintresse är något de ofta tänker på.
– Ja, jag tänker på det hela tiden. Det är också tydligt på många olika sätt. Turisterna hittar ju hit och det är för att det finns så mycket som den här staden kan erbjuda i form utav alla hotell, ruiner och runstenar. Vi har ju guidade turer hela tiden som de får gå på, säger Agneta Öfverholm som bor på Stora gatan.
Agneta känner sig stolt över att Sigtuna har så många riksintressen.
– När jag flyttade hit sa alltid folk att man inte är någon riktig Sigtunabo om man inte har bott här i minst tre generationer, säger hon.