Nu är det bestämt hur Gustavsbergsbadet ska värmas upp i framtiden. Det blir genom att koppla in sig på kommunens fjärrvärmesystem.
Mitt i Värmdö berättade förra veckan att badet behöver ny värmeanläggning för att hålla rätt temperaturer i bassänger och inomhusluft.
Dagens värmepumpar, ihop med överskottsvärme från ishallen, räcker inte längre. Förra året föll temperaturen i bassänger och duschar med som mest 12 grader.
Planen är att ha det nya systemet i gång till nästa vinter. Den här vintern kommer fortfarande stödvärme att användas.
Gustavsbergsbadet behöver ny värme för att klara vintrarna
Kommunen måste bygga en ny värmeanläggning till Gustavsbergsbadet.
Annars finns risk att det blir som förra vintern – för kallt i både bassänger och duschar.
Värmdö kommun måste investera i en ny lösning för att förse Gustavsbergsbadet med värme.
Förra vintern föll plötsligt temperaturen inne på Gustavsbergsbadet, ibland så mycket att man var tvungen att stänga av bassänger och ställa in simskola och babysim.
När det var som kallast låg temperaturen på tio till tolv grader kallare än normalt, och samma sak i duscharna. Det blev även kallare i inomhusluften.
Marie Fjelkman, vd för Gustavsbergsbadet, simprofilen Therese Alshammar, som håller kurser på badet, och Teresa Cornelius, operativ chef på Gustavsbergsbadet.
Gustavsbergsbadet
Berg- eller fjärrvärme
Problemen kom och gick mellan november och januari. Då sattes ett extra värmeaggregat in som startade när det ordinarie systemet inte räckte till.
Badet värms upp med överskottsvärme från ishallen intill och med egna värmepumpar, men det räcker inte längre. Så för att lösa det långsiktigt behöver man installera ett nytt värmesystem, något som bedöms kosta runt 3,5 miljoner kronor.
Borra bergvärme eller koppla på sig på kommunens fjärrvärmesystem är två av alternativen som utretts under året.
– Det behövs ny energiförsörjning till badet, men vilken typ av lösning vi väljer är inte helt klart, säger Marie Fjelkman, vd för Gustavsbergsbadet.
Besked från kommunledningen väntas innan årsskiftet. Det nya systemet kommer inte hinna bli klart den här vintern, därför behöver man använda det tillfälliga aggregatet även den här vintern.
Gustavsbergsbadet.
Eva Tonström
Önskas: Fler besök av barn och äldre
Badet kämpar för att få ekonomin i balans och är beroende av ett årligt koncernbidrag från KIVAB (Kommunhuset i Värmdö AB) för att klara sig. Så även nästa år, då badet bedöms gå med fem miljoner kronor i förlust.
Men det finns sätt att minska underskottet, menar Marie Fjelkman. Till exempel genom att kommunens egna verksamheter som skola, förskola, omsorg och äldre utnyttjar badet mer.
– Framförallt dagtid på vardagar, då har vi kapacitet att ta emot många fler besökare. Det skulle bidra till att stärka folkhälsan i kommunen och samtidigt generera mer intäkter till oss.
Hon föreslår också ett nytt hälsobidrag som skulle kunna införas när badet ordnar aktiviteter för seniorer.
Ett första steg är taget i budget 2025, då 200 000 kronor är avsatt till hälsobidrag för äldre och 800 000 kronor för skolsim.
Inga prishöjningar 2025
Det blir inga prishöjningar på Gustavsbergsbadet nästa år. I stället ska man titta på att införa rabatter för pensionärer och studenter.
När det gäller prisnivån på årskort för vuxna, där alla aktiviteter ingår, ligger Gustavsbergsbadet på plats åtta av 22 andra simhallar i Stockholm.
Vid engångsentré vuxen är Gustavsberg billigast av de åtta hallar som har liknande utbud, men tredje dyrast om man tittar på engångsentré för barn.
Angående öppettider ligger Gustavsbergsbadet på plats sju av 22.
Källa: Värmdö kommun
Gustavsbergsbadets ledning skulle vilja ha fler besökare dagtid på vardagar för att få mer intäkter.
Pekka Pääkkö