Mitt i har tidigare berättat om att polisen slagit larm gällande den snabba rekryteringen av väldigt unga personer till de kriminella nätverken. Järfälla kommun har sedan ett drygt år tillbaka något som kallas för Tidigt stöd "SSPF". Dit kan anhöriga själva höra av sig om de är bekymrade över att barnet ändrat beteende.
– Det är en samarbetsform där skola, socialförvaltning, polis och fritid samverkar för att fånga upp barn som har bekymmer. Vi kallar det bekymmer för att det inte behöver vara lika stora problem som när en orosanmälan är lämplig, säger Lotta Erlandsson, avdelningschef för individ- och familjeomsorg.
Helt frivilligt
Efter att man hört av sig dit blir vårdnadshavaren och barnet kallade till ett möte med en koordinator. Därefter kan kan man boka in ett nätverksmöte då även personer från till exempel skolan, polisen, socialtjänsten och fritidsverksamhet kan delta.
Insatsen är helt frivillig och man blir inte ett "ärende hos socialtjänsten". Syftet är att man tidigt kan hjälpas åt att försöka bryta en negativ utveckling.
– Sen kan vi stötta föräldrar om att ansöka om stöd från socialförvaltningen för då finns det väldigt mycket resurser att ta till. Under våren var det tre femtedelar av alla familjer som tackade ja till någon form av stöd genom att delta i SSPF.
Hör av dig i tid
Lotta Erlandsson säger att kommunen har mycket hjälp att ge och tar emot alla som ringer med öppna armar. Utöver Tidigt stöd SSPF finns föräldramottagningar, föräldrakurser och familjecentraler som alla syftar till att hjälpa föräldrar och barn som är har det svårt.
– Vi är bara glada om man hör av sig, hellre att man hör av sig själv i tid än att det hinner bli värre och det blir aktuellt med en orosanmälan.