Kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift.
Victor Malmcrona
Anders Arborelius, 75, satt på ett tåg, på väg till ett möte med burundiska katoliker, när han fick beskedet om påve Franciskus död.
Nu gör sig den svenska biskopen redo att åka till Vatikanen. Där ska han tillsammans med andra kardinaler från världens alla hörn utse en ny påve.
– Man känner sig lite darrig i knävecken. Hur ska vi klara upp det här? Men man måste vara hoppfull och tro att Gud kan hjälpa oss hitta en väg framåt, säger Anders Arborelius.
Monsignore Jorge de Salas visar upp en signerad mitra han fick av påve Franciskus. På bordet ligger även tre Aladdinaskar, en gåva det blev tradition för honom att ta med sig på besök till Vatikanen.
Victor Malmcrona
Till hjälp för svenska katoliker
Nyss höll han ett kort anförande under en presskonferens i S:t Eriks domkyrka vid Medborgarplatsen, ett stenkast från biskopsämbetets hus där han har sin bostad.
Han talade om vikten av påve Franciskus förmåga att bygga broar i tider då vi snarare reser murar.
– För många katoliker i Sverige har han varit till stor hjälp, i och med att man känner sig mer accepterad som katolik i här. Jag tror det har att göra med hans personlighet, hans öppenhet och villighet till dialog och förståelse.
"Även de som stod långt bort från kristen tro anade att han hade något väsentligt att dela med sig av till vår tids människor. Många av dem sörjer honom nu tillsammans med oss," säger Anders Arborelius om påve Franciskus.
Victor Malmcrona
Tackade Sverige
Anders Arborelius lyfter även att Franciskus inte var någon som höll långa tal, som den gången då han vid en audiens besöktes av nordiska pilgrimer.
– Då lade han talet åt sidan och tackade Sverige för att vi hade tagit emot så många latinamerikanska flyktingar. Jag ville inte göra honom besviken och säga att det inte är så längre. Men det var typiskt för honom, att han hela tiden ville säga något personligt.
I en ny påve hoppas Anders Arborelius se någon som kan föra Franciskus arv vidare.
Man känner sig lite darrig i knävecken.
– Jag hoppas att han har förmågan att verkligen förmedla evangeliet och tron på ett sätt som människor kan ta till sig. Att han fortsätter att vara en brobyggare som bevarar evangeliet och traditionen på ett sätt som människor kan förstå i vår mediala tid.
Sankt Eriks katolska domkyrka ligger på Folkungagatan i Stockholm.
Victor Malmcrona
Tror på svenske kardinalen
Biskopsvikarien Jorge de Salas träffade Franciskus flera gånger. Han agerade tolk när påven var på besök här 2016.
– Han var social, öppen och intresserad. Ansiktet sken upp när han mötte människor. I officiella sammanhang var han lite mer reserverad, säger Jorge de Salas.
Många av Franciskus kvaliteter ser han i Anders Arborelius.
– Jag tror att biskop Anders skulle vara en fantastisk påve, inte bara för Sverige utan för hela världen. Likt Franciskus är han en Guds man som inte gjort karriär, utan han har blivit kallad och tjänat.
Monsignore Jorge de Salas, biskopsvikarie vid Stockholm katolska stift, träffade påve Franciskus flera gånger.
Victor Malmcrona
"Helt osannolikt"
Anders Arborelius fick efter presskonferensen prata enskilt med flera olika medier. Frågan på allas läppar var hur han ser på möjligheten att själv bli nästa påve, vilket det har spekulerats om.
– Den frågan kommer jag inte undan, men det tycks helt osannolikt. Dels för min person och min oförmåga, dels för att Sverige trots allt är en obetydlig del av kyrkan som man inte tänker på i de här sammanhangen, säger Anders Arborelius.
Jorge sa att du skulle vara en fantastisk påve?
– Ja, vad ska han annars säga? Han kan ju inte säga att det är värsta tänkbara kandidaten, säger Anders Arborelius efter att först ha skrattat hjärtligt.