På Gelato Scarfòs uteservering i Ålsten mumsas det. Charlotte Brodin och sonen Ville har tagit sig hit från Danderyd för att "äta god glass".
Även taxen Disa är med. Hon har klarat sig bra i värmen än så länge, säger Charlotte.
– Vi går inte för långa promenader, och går i skuggan. Man får också se till att det finns tillgång till vatten.
Och det finns goda skäl för hussar och mattar att vara extra noggranna med svalkan en het sommar som denna. Annars kan ens fyrbenta vän bli överhettad.
– De kan då bli flåsiga och får svårt med sin andning. De kan dregla mycket, vara trötta, okoordinerade och kräkas. De kan i värsta fall utveckla kramper, kollapsa och dö, säger Anna Rave Vestberg, chefsveterinär på Anicura regiondjursjukhuset i Bagarmossen.
Värst drabbade är trubbnosiga hundar, så som mopsar och bulldoggar. Med dem ska man vara särskilt försiktig, säger Anna Rave Vestberg.
Grillchips smakar, men tycker nog att hundglassen som matte gör åt henne är godare. "Kött ska det vara. Men mina andra hundar, de hade slukat hela glassen", säger Sophia. Till höger om henne sitter Emma.
Alexander Kuronen
Kalla varor är heta
Än så länge har hon inte märkt av någon högre arbetsbelastning än vanligt till följd av de höga temperaturerna. Men hon är öppen för att beläggningen kan öka om inte hundägarna tar värmen i beaktning.
– Det gäller att planera annorlunda för hunden när det är så här varmt.
På djuraffären Zoo.se i Bromma blocks märks årstiden av på de hundvaror som säljs.
– Många kunder frågar efter kylvästar, sådana som man doppar i kallt vatten som kyler ner hunden, säger Elin Bjurström som jobbar i butiken.
Även hundglassen, med smaker som lax, anka och älg, går bättre än vanligt.
Sådant frågar även Scarfòs kunder efter.
– Faktiskt, en del. Men inte jättemånga, säger en av tjejerna bakom glassdisken.
Här är dock människoglassen allenarådande. Det hindrar inte papillonen Grillchips från att få smaka en sked. Efteråt väntar en kylplatta i bilen som hon kan ligga på.
Anpassar verksamheten
Matten Sophia Källström är personalchef på Strosa & nosa i Bromma. Hunddagisets sommarschema har anpassats efter hettan, berättar hon.
– Vi går kortare och det finns utrymme för att man ska kunna gå tillbaka. Det är viktigt om en hund blir påverkad av värmen.
Alla hundar är inte lika besvärade, menar kollegan Emma Ormegard.
– Det är lite olika, några tycker om det. Vi har en tax som älskar att ligga i solen.
Bäst är att undvika att vistas ute under dygnets varmaste timmar, oavsett ras. Det säger Janina Pfalzer, presstalesperson på Svenska kennelklubben.
– Hundar och hög värme går egentligen inte ihop, de ska undvika det i möjligaste mån.
Om ens hund behöver svalka sig har hon ett hett tips: ge den något svalt på magen eller tassarna.
Att slänga iskallt vatten på hunden är en sämre idé.
– För då drar blodkärlen ihop sig och man kan få andra problem. Iskallt är inte bra, svalt är bra.