GÖTEBORGSKT. Innan Disa Molin flyttade till Göteborg 2003 hade hon inte hört talas om Gustav Adolfsbakelse.
Foto: Karolin Möhlenbrock
Gustav II Adolf sköts i dimman på Lützens slagfält den 6 november 1632. Att denna dödsdag ska uppmärksammas med en bakelse är kanske inte helt logiskt.
Men om piloten Ove Jacobsson ska ha sin Flygande Jacob så känns det väl inte mer än rätt att Göteborgs omfångsrike grundare föräras med ett bakverk. Hur detta bakverk ska se ut råder det dock delade meningar om.
– Vi har ju våra klassiker som Budapestbakelse och Napoleonbakelse som brukar se ut på ungefär samma sätt. Men när det gäller Gustav Adolfsbakelse så finns det ingen standard. De flesta brukar göra fyrkantiga bakelser med någon moussevariant och Gustav Adolfs huvud på. Men det kan se väldigt olika ut, säger Disa Molin, årets konditor 2018.
Man kan alltså äta vad man vill?
– Man kan göra det man tycker är gott. Ta tillfället i akt och ät en god bakelse! Men tycker jag att man måste ha Gustav Adolfs huvud på.
I år har du gjort en lite annorlunda Gustav Adolfsbakelse. Varför då?
– Jag passar på att göra något kreativt. Jag gillar att ta fram nya smakkombinationer och använda min kreativa sida. Det är ett ypperligt tillfälle att göra det en sådan här dag, säger Disa Molin.
Är det några svåra moment i ditt recept?
– Det man ska tänka på är att följa receptet, väga noggrant och vara noggrann med temperaturer.
Hur lång tid behöver man?
– Jag skulle säga att man börjar två dagar innan. Dag ett förbereder man botten och sätter krämer. Dag två monterar man ihop. Dag tre äter man, säger Disa Molin.
Kristian Risenfors
kristian.risenfors@goteborgdirekt.se
0736-201459
Disa Molin
Ålder: 32 år.Yrke: Konditor på Nääs fabriker.Styrkor: Smaksäker.Meriter: Årets konditor 2018, trea i Årets konditor 2013, trea i tv programmet Dessertmästarna 2013.
Disas Gustav Adolfsbakelse – ca 20 st.
Kaka på Yoghurt oliv och mandelojla 125gr ägg125gr socker83gr Arla turkisk yoghurt 10%100gr vetemjöl13gr bakpulver50gr mandelmjölCest från 1 citron50gr olivolja50gr mandelolja
Vispa ägg och socker till full volym, vispa ner yoghurten, sikta mjöl bakpulver och blanda ned ihop med mandelmjölet, blanda ned citroncest och oljorna i tunn stråle. stryk ut på bakplåtspapper och baka på 200 i ca 7 minuter. Vänd på sockrat papper och dra av bakplåtspappret, skär eller stansa ut. Dulceycremeux150gr grädde 40%30gr socker20gr gula200gr Valhrona Dulcey choklad (alternativt mjölkchoklad)
Kör ned samtliga ingredienser förutom choklad i en kastrull och låt gå till 85 grader under vispning, tillsätt den vita chokladen, häll upp i spritspåse och kyl. Sudachicremeux65gr grädde 40%65gr sudachijuice(får du inte tag i sudachi, så kan du byta ut mot lime och grapejuice)30gr socker20gr gula200gr Valhrona Ivory choklad (alternativt Vit choklad)
Kör ned samtliga ingredienser förutom vit choklad i en kastrull och låt gå till 85 grade runder vispning, tillsätt den vita chokladen, häll upp i spritspåse och kyl. Hallon och Sudachi Bavaroise40gr Färskost45gr Hallonpure60gr Sudachijuice (får du inte tag i sudachi, så kan du byta ut mot lime och grapejuice)80gr Socker40gr Äggula4gr Gelatinblad, blötlagd200gr Lättvispad Grädde
Blanda hallonpure, juice, socker och äggula i kastrull, låt gå till 85 grader under vispning, tillsätt det blötlagda gelatinet och färskost. kyl ned till 30 grader, blanda sedan ner den lättvispade grädden. Gjut upp i bakelseform eller glas. SvartavinbärsGlaze640gr socker320gr vatten320gr svartvinbärspure544gr grädde38gr maizena24gr gelatinblad
Koka socker och vatten till 119, tillsätt allt utom gelatinblad och låt få ett uppkok, tillsätt gelatinblad och röd färg, mixa, sila, kyl. Glasera vid 32 grader. MonteringVarva bottnarna med dulceycremeux, sudachicremeux och bavaroise i en bakelse form, frys. Lossa formen och glasera bakelsen. dekorera efter smak. Det går även bra att göra bakelsen i ett glas. Om du inte har tid att göra Disas Gustav Adolfsbakelse själv finns dem att köpa på Nääs fabriker.
GÖTEBORGSKT. Innan Disa Molin flyttade till Göteborg 2003 hade hon inte hört talas om Gustav Adolfsbakelse.
Foto: Karolin Möhlenbrock