Gustav II Adolf sköts i dimman på Lützens slagfält den 6 november 1632. Att denna dödsdag ska uppmärksammas med en bakelse är kanske inte helt logiskt.

Men om piloten Ove Jacobsson ska ha sin Flygande Jacob så känns det väl inte mer än rätt att Göteborgs omfångsrike grundare föräras med ett bakverk. Hur detta bakverk ska se ut råder det dock delade meningar om.

– Vi har ju våra klassiker som Budapestbakelse och Napoleonbakelse som brukar se ut på ungefär samma sätt. Men när det gäller Gustav Adolfsbakelse så finns det ingen standard. De flesta brukar göra fyrkantiga bakelser med någon moussevariant och Gustav Adolfs huvud på. Men det kan se väldigt olika ut, säger Disa Molin, årets konditor 2018.

Man kan alltså äta vad man vill?

– Man kan göra det man tycker är gott. Ta tillfället i akt och ät en god bakelse! Men tycker jag att man måste ha Gustav Adolfs huvud på.

I år har du gjort en lite annorlunda Gustav Adolfsbakelse. Varför då?

– Jag passar på att göra något kreativt. Jag gillar att ta fram nya smakkombinationer och använda min kreativa sida. Det är ett ypperligt tillfälle att göra det en sådan här dag, säger Disa Molin.

Är det några svåra moment i ditt recept?

– Det man ska tänka på är att följa receptet, väga noggrant och vara noggrann med temperaturer.

Hur lång tid behöver man?

– Jag skulle säga att man börjar två dagar innan. Dag ett förbereder man botten och sätter krämer. Dag två monterar man ihop. Dag tre äter man, säger Disa Molin.