86 procent av niondeklassarna i Järfälla blev behöriga till gymnasiets yrkesprogram i våras, visar färsk statistik från Skolverket. Det är ungefär som året innan. Grundskolechef Happy Hilmarsdottir Arenvall är nöjd.

– Tre av fem skolor har höjt sin gymnasiebehörighet. Att eleverna blir behöriga till gymnasiet är faktiskt en av grundskolans viktigaste uppgifter, säger hon.

Tuffast förutsättningar

En av skolorna som sett ett positivt trendbrott är Kvarnskolan. Med 70 procent gymnasiebehörighet ligger skolan fortfarande i botten av statistiken, men det är första gången sedan läsåret 18-19 som den siffran ökar.

– Kvarnskolan har helt andra socioekonomiska förutsättningar. Nu ser vi att de har stabiliserats, vilket är jättefint. Men vår målsättning är att de ska fortsätta höjas ytterligare. Alla elever ska ha möjlighet att nå gymnasiebehörighet oavsett vilken skola man går i, säger Happy Hilmarsdottir Arenvall.

Matematiklektor och satsningar på närvaro ska få fler att klara behörigheten i Kvarnskolan.

Matematiklektor och satsningar på närvaro ska få fler att klara behörigheten i Kvarnskolan.

Järfälla kommun

Ny mattelektor och särskilt team

För att lyckas med det har kommunen gjort riktade satsningar mot just Kvarnskolan.

Som exempel nämner Happy Hilmarsdottir Arenvall att kommunen har anställt en lektor i matematik. Lektorn ska utgå från Kvarnskolan, men finnas till för alla kommunala grundskolor.

Det har också gjorts satsningar på ett skolsocialt team som ska jobba med att minska frånvaron.

– En av de viktigaste faktorerna för att eleverna ska lyckas är att de faktiskt är i skolan, säger Happy Hilmarsdottir Arenvall.

Järfällas två friskolor har både bättre genomsnittligt meritvärde och bättre gymnasiebehörighet än samtliga kommunala skolor.

Internationella engelska skolan hade nästan full pott i gymnasiebehörighet. Skolan redovisar inte exakta siffror på grund av sekretess, men enligt nyhetsbyrån Newsworthy rör sig om 97–99 procent av eleverna.

Järfällas skolresultat 2023-24