Andelen stockholmare som känner sig otrygga på kvällarna har sjunkit. I år är det 20,5 procent som uppger att de känner oro när mörkret faller – en minskning från förra årets 21,3 procent.
Totalt har otryggheten gått ned med 5,1 procentenheter sedan 2020.
Både män och kvinnor i alla åldersgrupper känner sig tryggare, men mätningen visar att kvinnor fortfarande rapporterar dubbelt så hög otrygghet som män.
Brottslighet mer digital
Trygghetsmätningen har genomförts i samverkan mellan polisen och Stockholms kommuner varje år sedan 2020.
Medan brott som våld, stöld, skadegörelse och hot har minskat, är det en brottstyp som går mot strömmen: bedrägerierna.
Den vanligaste formen av bedrägeri sker på nätet, enligt polisens brottsförebyggande samordnare Patrick Widell.
– Det innebär att utsattheten för brott sker över kommungränserna, det behöver vi ha med oss i det gemensamma brottsförebyggande arbetet, säger han.
Skillnader mellan områden
Trots en mer positiv trygghetskänsla totalt sett ser det olika ut beroende på var man bor.
Botkyrka toppar listan över andelen otrygga invånare på kvällstid, med 35 procent. Haninge, Sigtuna och Järfälla ligger inte långt efter, runt 30 procent.
I den andra änden finns platser som Vaxholm, Ekerö, Danderyd och Värmdö, där färre än 10 procent av invånarna känner sig otrygga på kvällarna.
Känner att polisen bryr sig
Samtidigt känner fler invånare att polisen bryr sig om de problem som finns i deras närområde – i år tycker 56,7 procent det, en ökning sedan 2020.
Kommunerna ligger lite efter, men även där har förtroendet stigit till drygt 46 procent, vilket är bättre än både 2021 och 2023.