Ett bord med kollokataloger står uppställt i entrén till Skärholmens sim- och idrottshall. Där möter stadsdelsförvaltningens kollosamordnare Leo Tavakoli och Sara Hussain samt Fanny Fristedt, kolloledare på Barnens ö, nyfikna barn och vårdnadshavare.

Leo Tavakoli,  Fanny Fristedt och Sara Hussain står i entrén till Skärholmens sim- och idrottshall för att informera barn och föräldrar om kollo.

Leo Tavakoli, Fanny Fristedt och Sara Hussain står i entrén till Skärholmens sim- och idrottshall för att informera barn och föräldrar om kollo.

Anna Rönngren

Tanken är att få fler i Skärholmens stadsdelsområde att söka kollo. För här är det få som gör det. Förra året sökte endast fem procent av barnen kollo. Det är den näst lägsta siffran i Stockholm, bara Järva hade färre sökande. Och skillnaden är stor mot exempelvis Skarpnäck där 15 procent sökte. 

– Många är nyfikna och har hämtat kollokataloger. Och många frågar om priset. Det som får folk att tveka är att de inte vill lämna ifrån sig sina barn till okända, säger Sara Hussain.

För att lugna oroliga föräldrar berättar hon att kollo är etablerade verksamheter som funnits länge, att det sker kontroller och att många barn som varit där har berättat att de trivs. Och att kostnaden anpassas efter inkomsten. 

Fanny Fristedt och Leo Tavakoli berättar om kollo för Daniel 11 år.

Fanny Fristedt och Leo Tavakoli berättar om kollo för Daniel 11 år.

Anna Rönngren

Direktkontakt ska få fler att söka

I idrottshallen pågår prova-på-dagar med bollsport för fullt. Leo Tavakoli och Fanny Fristedt går in för att prata med barn och föräldrar som är på plats. Några av dem är Rana Atto och 11-årige sonen Daniel från Vårberg. 

Fanny Fristedt tar fram sin mobil och visar bilder från kollo. Barnen badar, leker, padlar och bakar tårta. Daniel tittar intresserat på. Han har inte varit på kollo tidigare men minns förra årets skolresa när de sov en natt i en stuga.

Jag tycker kollo låter bra och priset är rimligt.

– Det var jätteroligt, vi lekte tillsammans och simmade och tog det lugnt. Kollo verkar roligt, säger han. 

Hans mamma Rana Atto känner igen sig i många föräldrars tvekan att skicka iväg sina barn.

– Jag tror det är kulturellt att vi inte släpper iväg våra barn så lätt. Och det händer mycket här i samhället som skapar oro. Men jag tycker kollo låter bra och priset är rimligt, säger hon.

Vad skulle få flera att känna sig trygga att skicka sina barn på kollo?

– Jag skulle vilja vara med, det var jag på klassresan. Samtidigt blir han äldre så jag måste lära mig släppa taget. Jag tror att föräldrar skulle känna sig trygga om de fick komma och hälsa på på kollot så att de såg att barnen hade det bra, sedan kunde de åka hem igen, säger hon. 

Rana Atto och sonen Daniel  11 tycker att kollo verkar kul och intressant.

Rana Atto och sonen Daniel 11 tycker att kollo verkar kul och intressant.

Anna Rönngren

Fanny Fristed har besökt flera skolor och även för barnen handlar mycket om trygghet.

– Vi har informationsträffar innan där man får träffa ledarna. Kollo är väldigt kul och tryggt, men om något barn skulle ha väldig hemlängtan så hjälper vi naturligtvis till så att de får komma hem, säger hon.