Efter många turer är det nu bestämt hur Östermalmstorg ska se ut i framtiden.

Torget väntas bli klart sommaren 2025 och beräknas kosta ungefär 135 miljoner kronor. Kostnaderna blir 17 procent dyrare än vad som tidigare var tänkt.  

Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) är nöjd med förslaget.

– Jag tycker man gjort bra avvägningar mellan olika aspekter. Torget har en historia och vi vill respektera det historiska arv som finns.

– Planen kommer att göra det möjligt att behålla träd. Dessutom blir det bra med sittplatser, man har sett att folk sitter på alla möjliga saker för att det finns för få sittplatser. Sedan är det roligt att man vill återanvända granithälar till torget.

Lummigt. Lars Strömgren (MP) tycker att planen för Östermalmstorg är bra ur både ekonomiska, praktiska och estetiska aspekter.

Lummigt. Lars Strömgren (MP) tycker att planen för Östermalmstorg är bra ur både ekonomiska, praktiska och estetiska aspekter.

Stockholm stad/Trafikkontoret

Nej till förslag med fontän

Arkitekten Aleksander Wolodarski har arbetat med ett medborgarförslag till Östermalmstorg framtaget av Östermalmstorgs vänner 2020. Hans förslag innehöll bland annat en symmetrisk stenläggning och en cirkelformation med körsbärsträd med en fontän i mitten. Han är inte nöjd med den planritning som staden nu klubbat igenom.

– Det är ett skämt, jag saknar ord. Det är i princip ett miljonprogramskoncept. Dessutom ska det vara två vändplatser mitt på torget, nu blir det som att trafiken får dominera.

Han säger att man i den nya förslaget inte tänkt på skönhetsvärdet och att stockholmarna ska få ett vackert torg.

Missnöjd. Aleksander Wolodarski är inte nöjd med planen för Östermalmstorg upprustning som nu klubbats igenom.

Missnöjd. Aleksander Wolodarski är inte nöjd med planen för Östermalmstorg upprustning som nu klubbats igenom.

Andy Nurcahyo

– Arkitektur består alltid av funktion, ekonomi och skönhet. Problemet är att staden inte tänkt på skönhetsvärdet i det här fallet, det är så dystert.

Aleksander Wolodarski säger att hans förslag gillades av Moderaterna, som tidigare styrde i Stockholms stad.

– Det nya styret har helt ändrat spår. Jag tror att det är en del av det politiska spelet. Det är för att visa sin politiska makt. Att stockholmarna inte får en vacker plats att vistas på struntar de i.

Lars Strömgren (MP) håller dock inte med om att förslaget enbart är praktiskt.

– Vi har inte velat vara tråkiga och gjort något bara för att det är lätt att spola av. Om jag ska kommentera Aleksander Wolodarskis förslag så är det svårt med fontän mitt på torget. Han kommer även från en arkitekttradition där symmetri är viktigt, men det är en skola av många.