Capio AB, som numera ägs av franska Ramsay Santé, har drivit sjukhuset i 25 år. Det senaste avtalet tecknades 2013.
Det löper ut den 4 januari 2026. Nu tecknas ett nytt avtal som gäller i åtta år, med en möjlig förlängning om fyra år.
Beräknat på tolv år är avtalet värt 55 miljarder kronor.
Gustaf Storm, vd vid Capio S:t Görans sjukhus, är lättad över det nya avtalet.
Jenny Svensson
– Fantastiskt roligt att vi fått förnyat förtroende! Vi har arbetat med den här upphandlingen under långt tid. Det har varit jättenervöst, nu är vi äntligen i mål, och det är en stor lättnad, säger Gustaf Storm, vd vid Capio S:t Görans sjukhus.
Svårt upphandla
Upphandlingen inleddes redan 2023, men har gått trögt. De anbudsansökningar som kommit in har antingen varit ofullständiga, eller för få, och upphandlingen har fått göra omtag. EU-domstolen har nämligen tidigare slagit fast att enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling, måste verklig konkurrens garanteras.
Den här gången fanns tre vårdföretag som uppfyllde kraven, och de bjöds in att delta. Dock var det bara Capio som lade anbud.
Gustaf Storm säger att de i anbudet beskrivit hur de ser på akutsjukvårdens utveckling.
– Färre behöver vårda fler, andelen äldre ökar och de som läggs in på sjukhus kommer vara allt sjukare. Däremot utvecklas digitaliseringen snabbt och patientinvolvering blir alltmer centralt. I anbudet beskriver vi hur vi tar oss an den utmaningen, säger han.
Vill upphandla Sös
Kristdemokraterna i Region Stockholm tycker att fler sjukhus borde upphandlas, och föreslår nu i sin skuggbudget för 2025 att även Södersjukhuset ska drivas privat.
– Sös har länge brottats med problem, som köer och arbetsmiljö, medan privat drivna S:t Görans lyckas bäst när det gäller patientupplevelse och nöjda medarbetare. Vi tror att Sös skulle behöva den typen av ledarskap och tänk, säger regionrådet Carl-Johan Schiller.
Bara ett anbud lades på S:t Görans, vad får er att tro att Sös skulle locka?
– Det råder inte brist på privata vårdgivare och jag är övertygad om att flera skulle vilja drifta Sös. Det handlar ju också om att utforma upphandlingen så att det blir attraktivt.
Svårt att hitta någons som kan driva S:t Görans sjukhus
Sveriges enda privatdrivna akutsjukhus, S:t Görans sjukhus, ska upphandlas eftersom avtalet med Capio snart löper ut. Men intresset verkar vara svalt.
Om två år löper Region Stockholms avtal med Capio för driften av S:t Görans sjukhus ut, och en upphandling har påbörjats.
Men det har blivit stopp i maskin.
Redan i somras konstaterade hälso- och sjukvårdsnämnden att de anbudsansökningar som kommit in hade formella fel och man beslöt att annonsera upphandlingen igen.
Så har också skett. Men de duger inte heller.
Bristande konkurrens
Vid ett extrainsatt möte har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att avbryta upphandlingen, igen.
Anledningen är bristande konkurrens.
Det finns inte tillräckligt många leverantörer som kvalificerat sig. Och EU-domstolen har tidigare slagit fast att enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling, måste verklig konkurrens garanteras.
Avtalet för att driva S:t Görans sjukhus löper i som mest tolv år, och är värt 55 miljarder kronor.
Vill inte svara
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Talla Alkurdi (S), har avböjt att kommentera situationen, och hänvisar till sekretess.
Regionen uppger på sin webbplats att de bedömer att den nya upphandlingen kommer att kunna genomföras med bibehållen tidplan, så att en ny vårdgivare, om inte Capio blir kvar, är på plats om två år.
Blir det en ny vårdgivare överlåts aktierna i bolaget till den nya avtalsparten. Personalen, tillgångar, avtal och journaler följer med i verksamhetsövergången.
Första privata sjukhuset
Sjukvård har bedrivits vid S:t Görans sjukhus sedan 1888.
2012 upphandlades driften, och sedan 2013 drivs det av vårdkoncernen Capio.
Det är det första akutsjukhus i Sverige som bolagiserats och drivs privat.
Region Stockholm betalade drygt 2,3 miljarder kronor för driften 2022.
Källa: Region Stockholm
Vem ska driva S:t Görans sjukhus? Svaret dröjer sedan upphandlingen stoppats.
Ingrid Johansson