– Det är inget stort problem. När ett träd dör så växer ett annat upp, och framför allt i naturreservaten ska det vara naturliga processer som formar naturen. I en park är det lite annorlunda, men som tur var så är de inte så intresserade av ek och lönn, säger han.
I stället är det asp och sälg som faller bävern på läppen, berättar Rikard Dahlén.
– Inte minst där det tidigare var ängsmarker och aspar nu når fram till vattnet och blir väldigt lättåtkomliga. Vi räknar med att bävrarna i Tegelhagen fäller några aspar till. Nu på hösten lägger de upp ett förråd av grenar, ett vinterförråd av mat.
"Vi har några spejare"
Just utmed Tegelhagens strandpromenad har så många träd fällts att flera Sollentunabor har hört av sig till kommunen.
– Vi har några spejare som brukar rapportera till oss och just vid gångstråken har vi våra egna servicerundor varje vecka då vi tittar över trädbeståndet, säger Rikard Dahlén.
Ofta får bävern hjälp att lägga ner ett träd som den har börjat gnaga på.
– Som besökare behöver man aldrig vara orolig för att bävern ska fälla ett träd som träffar någon. Den drar sig undan när folk kommer nära.
Gnagskydd funkar
Att skydda träden genom att skjuta av bävrar är alltså inte aktuellt i dag. Men det finns ett annat sätt.
– Vi har börjat sätta stängsel, sådant där grönt staket som brukar vara runt lekplatser, som ett gnagskydd runt stammen på vissa träd som vi vet att vi vill bevara. Det funkar, och det är enda sättet vi kan förhandla med bävrarna, säger Rikard Dahlén.
Bäverfamiljer har etablerat sig i alla vattendrag i Sollentuna förutom i Snuggan. De finns i sjöar, men även i några fall i lite mindre vattendrag som Landsnorabäcken, Edsån och Vibyån.
– Det är framför allt där de kan bygga lite dammar. Men det är inget problem om det blir en lokal översvämning, det drabbar bara naturen och skapar våtmarker.
Risk för bostadsbrist
Rikard Dahlén tror att det finns uppåt tio bäverfamiljer i Sollentuna, i princip en i varje sjö och i några fall två familjer. När ungarna blir stora måste de flytta på sig och det finns risk för bostadsbrist i Sollentuna, precis som för människor.
– Vi har inte haft så mycket bäver tidigare så även konkurrensen om mat ökar. Där finns en liten risk med våra gnagskydd. Om bävern inte kommer åt träd vid strandkanten så kanske vi lockar den längre upp och in i trädgårdar, säger Rikard Dahlén.
Men hittills har Sollentunas bävrar alltså inte orsakat någon skada på bebyggelse eller infrastruktur, och då får de hållas.
– Ja, än så länge försöker vi ha goda relationer med bävern.