Vad har det svenska kungahuset, kanadensiska politiker och EU-kommissionens ordförande gemensamt med företag från USA och Indien?

De har alla varit på studiebesök på Stockholm Exergis forskningsanläggning på Värtaverket i Hjorthagen.

– Vi har haft besök från hela världen, det har varit ett jätteintresse, berättar Erik Dahlén som leder Stockholm Exergis forskningsarbete.

Erik Dahlén.

Erik Dahlén.

Fred Miller

Förutom rören ovanpå får anläggningen i princip plats i en vanlig lastcontainer som står utanför kraftvärmeverk nummer 8. Vid en första anblick ser den ganska analog ut med alla slangar och rör och ett stort antal spakar och rattar.

Men resultatet är desto mer futuristiskt.

Tekniken som fångat världens intresse kallas bio-CCS. Carbon capture and storage på engelska, eller infångning och lagring av koldioxid från förbränning av biomassa (se fakta).

– Det är raka motsatsen till att gräva upp fossila bränslen ur marken, förbränna dem och släppa ut koldioxiden i atmosfären.

Dörröppnare. Forskningsanläggningen på Värtaverket var en nyckelfaktor när Stockholm Exergi beviljades ett EU-bidrag på hela 1,8 miljarder kronor.

Dörröppnare. Forskningsanläggningen på Värtaverket var en nyckelfaktor när Stockholm Exergi beviljades ett EU-bidrag på hela 1,8 miljarder kronor.

Fred Miller

Nu är Stockholm Exergi på god väg att ta det till nästa nivå. Forskningsprojektet i lastcontainern ska skalas upp till en ny anläggning i Värtahamnen, som med sina 80-90 meter höga torn kommer att synas på långt håll.

Under hösten har de hållit samråd för det planerade jättebygget som beräknas stå klart 2026.

– Det kom mycket folk till samrådsmötet. Många var nyfikna och faktiskt ganska stolta över att det här händer i lilla Hjorthagen, säger Erik Dahlén.

Den nya anläggningens tänkta placering i Värtahamnen är perifer med innerstadsmått mätt. Men faktum är att det bara är 65 meter till de närmaste bostäderna som ligger på Kolargatan.

Dessutom finns det skola, förskola och ett äldreboende i närheten. Enligt Erik Dahlén ska den nya anläggningen inte påverka närmiljön negativt.

– Den verksamheten kommer att rymmas inom vårt befintliga miljötillstånd. Det kan till och med bli bättre luft lokalt eftersom rökgaserna från kraftverket kommer att renas ännu mer.

Placering och utformning av anläggningen är inte bestämd då projektering fortfarande pågår. Illustrationen visar ett tänkbart alternativ för utformningen av den planerade bio-CCS-anläggningen.

Placering och utformning av anläggningen är inte bestämd då projektering fortfarande pågår. Illustrationen visar ett tänkbart alternativ för utformningen av den planerade bio-CCS-anläggningen.

Illustration Urban Design

Om allt går som planerat blir Stockholm Exergi sannolikt först i världen med en fullskalig anläggning för bio-CCS i kommersiell skala. Att just de ska lyckas med något som ingen annan gjort har flera förklaringar.

Men att det, som i så många andra branscher, handlar om en snabb teknikutveckling är inte en av dem, menar Erik Dahlén.

– Tekniken är beprövad; den har funnits sedan 1950-talet. Visst har den blivit marginellt bättre, men det är inte den det hänger på.

Marknaden har däremot förändrats desto mer. En del av affärsmodellen för Stockholm Exergis nya anläggning är att de ska sälja negativa utsläpp till företag som minskat sina utsläpp men inte kan bli av med de sista.

– Idag finns det ett större intresse och en större vilja bland företagen än för tio år sedan.

Fred Miller

En annan nyckelfaktor är finansieringen. I april berättade Mitt i att Stockholm Exergi beviljats stöd från EU på hela 1,8 miljarder kronor. Utan det stödet hade satsningen på en fullskalig anläggning varit svår att genomföra. Samtidigt hade bolaget aldrig fått EU-pengarna om det inte var för att de på egen hand dragit igång sin forskningsanläggning.

– Idén kom från får egen avdelning för forskning och utveckling. Vi såg en möjlighet här och bryter ny mark. Ibland är det jobbigt att gå först, när allt är nytt. Men det är också väldigt roligt, säger Erik Dahlén.