Hatim Tlemcani, Upplands Väsby.
Stefan Källstigen
Hatim Tlemcani, 29, butiksbiträde, Upplands Väsby:
– Jag jobbar som butiksbiträde i centrala Stockholm. När pendeltågen strular blir man ofta sen till jobbet, vilket inte är så uppskattat av arbetsgivaren. Jag har börjat ta tidigare tåg för att inte komma försent. Flera gånger har jag tagit taxi till jobbet för att inte missa något viktigt möte. Men det blir dyrt i längden.
Lucas Karademir och Getkanok Chatsuwan bor i Upplands Väsby men pendlar till Märsta.
Stefan Källstigen
Lucas Karademir, 25, jobbar på bar, Upplands Väsby:
– Jag jobbar i Mästa, men kan ofta åka lite senare på dagen och slippa värsta rusningen. Pendeltågen har inte gått optimalt, om man säger så. Ibland får man vänta en kvart och så är plötsligt avgången inställd. Jag måste ofta ta ett tidigare tåg för att vara säker på att hinna i tid till jobbet. Men just nu finns inga alternativ, så man får anpassa sig. Jag brukar kolla i appen inför resan. Det värsta är när det bara står "inställt" på skylten på perrongen och ingen mer info.
Getkanok Chatsuwan, 25, barnskötare, Upplands Väsby:
– Det är struligt men man anpassar sig och tar ett tidigare tåg. Jag jobbar i Märsta och har inga alternativ till pendeln. Jag tycker att man ska uppmana fler att utbilda sig till lokförare, eftersom det är brist.
Lubna Khan, Upplands Väsby.
Stefan Källstigen
Lubna Khan, 35, pluggar svenska som andra språk, Upplands Väsby:
– Före sommaren var det bra, men nu är pendeltågen alltid sena. Jag pluggar i Sollentuna och är beroende av pendeln, inga bussar går dit. Det hade varit bra med fler alternativ men nu måste man alltid vänta och vänta. Att Sverige som är ett välutvecklat land har så dåligt fungerande pendeltågstrafik just nu är inte klokt. Det känns väldigt märkligt.
Anna Björfjell, Töjnan.
Mikael Andersson
Anna Björfjell, 44, Töjnan
Anna jobbar i Rotebro, har precis konstaterat att hon har drygt 30 minuters väntetid till nästa tåg norrut från Sollentuna station:
– Det är jättejobbigt. Nu har jag kaffe med mig och en bok i ryggsäcken så det är bara att vänta här, men det är svårt att planera och veta när jag ska gå hemifrån. Ofta ser det ut i SL-appen som att det ska komma ett tåg, men så är det inte så.
Pernilla Nikom, 52, Märsta
Jens Kassnert
Pernilla Nikom, 52, Märsta
– Så länge Uppsalatågen går här påverkas jag inte så mycket. Men innan olyckan i maj har jag begärt reseersättning vid nio tillfällen. Jag fick skicka sonen med taxi flera gånger och jag själv var tvungen att komma till jobbet. Jag ser inte fram emot när Uppsalalinjen går som vanligt igen. Under lågtrafik går det bara två avgångar i timmen från Märsta och den här linjen är den första de drar in på när något händer. Allt det här är väldigt irriterande.
Alexander Papadimas, 39, Solna
– Jag jobbar i Märsta och bor i Solna. Jag har kommit försent till mitt jobb tre gånger den här veckan. Det har varit upp till en halvtimme någon dag på grund av förseningar. För mig är pendeln den enda resvägen till Märsta så jag kommer fortsätta åka lokaltrafiken även om det strular. Jag kan inte göra mer än att vänta. Jag är en väldigt harmonisk människa så jag blir inte arg eller stressad.
Marianne Johansson, Gävle.
Stefan Källstigen
Marianne Johansson, 71, Gävle
– Jag pendlar hit till Solna från Gävle för att vara barnvakt till mina barnbarn. Det är jobbigt att behöva planera sin resa långt i förväg för att ha marginal. Jag brukar ta ett tidigare tåg bara för att vara säker på att hinna i tid. Det har hänt att tåget är helt inställt. Då har min biljett gått ut och jag har jag behövt köpa en ny. Det kan bli dyrt i längden.
Mats Rosman, Tureberg
Mikael Andersson
Mats Rosman, 68, Tureberg
Mats har sitt kontor i Alvik, har 20 minuters väntetid framför sig innan nästa tåg in mot stan ska dyka upp:
– I sommar har vi varit på landet men nu när man ska åka igen är det jobbigt då det strular. Jag tycker i och för sig att det brukar komma ett annat tåg rätt snart när ett har blivit inställt. Och trots problemen är det smidigare än att ta bilen.