Som barn saknade Bandhagenbon och entreprenören Sabelle Beraki, 21, en docka som var lik henne själv. Hon tog saken i egna händer och banade vägen för en mer inkluderande leksaksindustri när hon startade sitt eget dockföretag. Något Mitt i skrev om i höstas.
Bells Toys tillverkar svarta dockor med afrohår, tanken är att fler barn ska kunna identifiera sig med sina dockor.
– Målet är att alla afrosvenskar ska ha en svart docka, har Sabelle Beraki sagt till Mitt i tidigare.
Nu är hon en av fem finalister till stipendiet ”Framtidens kvinnliga företagare”. Stipendiet är instiftat av låneföretaget Froda för att få fler kvinnor att starta och driva företag. Det är på 100 000 kronor, och vem som får det avgörs den 7 mars.
20-åriga Sabelle startade eget dockföretag
Som barn saknade Bandhagenbon Sabelle Beraki en docka som var lik henne själv. Nu har hon tagit saken i egna händer.
Det luktar starkt av nybryggt kaffe i Juice studios lokaler på Hallvägen i Slakthusområdet, ett kollektiv med kreatörer där Sabelle Beraki är medlem. Det är härifrån hon sköter sitt företag Mamma Africa. Och dricker runt tio koppar kaffe om dagen.
För två år sedan tog Sabelle Beraki studenten. Sen åkte hon till Malmö för att plugga och gick bland annat en kurs i entreprenörskap. I samma veva skulle hon handla en present till sin fyraårige kusin.
– Jag ville köpa en svart docka som hon skulle kunna spegla sig i. Men utbudet var dåligt. Dockorna var antingen jättedyra eller ganska fula. Alternativt hade de platt hår. Jag köpte ett gosedjur i stället, säger Sabelle Beraki.
Nu vill Sabelle fortsätta att utveckla sitt företag. "Målet är att alla afrosvenskar ska ha en svart docka" säger hon.
Mimmi Epstein
Idén om att skapa en egen docka med afrohår föddes. Sabelle började jobba extra i en matbutik för att tjäna ihop till ett startkapital och tog kontakt med olika docktillverkare. Researchen tog drygt två år.
– Är det ens genomförbart? Var ska de tillverkas? Hur mycket kommer det att kosta? Jag började från noll, säger Sabelle Beraki.
Var vid ambassaden
Hon tog reda på var de stora leksaksföretagens dockor tillverkades och fick, efter många försök, nys om ett företag i Kina.
– Först svarade de varken i mejl eller på telefon. Så i brist på annat gick jag till Kinas ambassad. Jag tänkte att de kanske hade något kommunikationssätt som jag hade missat. Men när jag gick omkring utanför så kom en vakt fram till mig. Han blev förvånad när han fick höra mitt ärende och berättade att de inte kunde hjälpa mig, säger Sabelle Beraki.
Till slut fick hon ändå kontakt med företaget, nästa steg var att ta fram en skiss på hur dockan skulle se ut. Sabelle berättar att hon utgick från hur hon själv såg ut som barn.
– Lockigt, stort hår som de flesta afrosvenskar. Mörkare hudton. Jag hade en tydlig vision från början.
Att slå sig in i de etablerade leksaksaffärerna var inte heller lätt. Men efter många mejl, samtal och en egen analys av dockhyllan fick hon napp. Nu säljs den i flera butiker.
– Jag mejlade hundratals ställen. Till folk som vill starta eget vill jag skicka med att man behöver ha tålamod. Det går!
Sabelle Beraki växte upp i Svedmyra.
– Jag hade en jättefin skolgång med bra vänner. Men jag var den enda i klassen som inte var etnisk svensk och jag saknade någon som såg ut som jag i min lekmiljö.
Videos från kunder
På bordet i Sabelles lokal ligger dockor i travar.
– Jag tycker att det är underbart att sitta här och packa ordrar. Det bästa är när jag får videos från kunder där deras barn leker med dockorna. Då smälter jag.
Nu har även Sabelles kusin fått en liten Didi, som dockan heter.
– Hon älskar den.
Sabelle Beraki
Ålder: 20
Bor: Bandhagen
Gör: Studerar och driver dockföretaget Mamma Africa
Källa: Mitt i
Mimmi Epstein