Något som liknar små vattenspridare slungar upp vatten och sprayar det över lager av kalksten, grus och sand. Vattnet filtreras för att sedan pumpas tillbaka ut i bassängerna. Det är en del av det nya reningssystem som Midgårdsbadets utomhusbad har sedan förra sommaren.
Men badet har renats med hjälp av så kallad biologisk rening sedan det byggdes år 2010, med rör under mark som kunde täppas igen.
– Nu har vi en mer modern lösning. Men de som byggde det här badet från början var före sin tid. Natur och klimat var inte på tapeten på samma sätt då. Vi tillsätter ju inga kemikalier överhuvudtaget, säger bad- och simhallschefen Tapani Röyttä.
Salamandrarna andas genom huden och behöver därför rent vatten att bada i.
Malin Lövkvist
Salamandrar trivs
Tekniken för biologisk rening har utvecklats, och innan Midgårdsbadets system uppdaterades reste personalen till Danmark och Tyskland för att göra research.
– Det finns inga andra bad som följer det här konceptet i Sverige. En liten bassäng i en hamn i Göteborg använder en liknande teknik. Men i Tyskland finns många sådana här bad, säger Tapani Röyttä.
– Och vattnet är rent. Salamandrarna som bor på badet har knatat hit för att de känt att det finns rent vatten här.
På vissa ställen är bassängbotten täckt av stenar som hjälper till att värma vattnet. Särskilda vattenväxter som liknar alger har planterats för att hjälpa till med reningen, medan salamandrar käkar insekter och hudavlagringar.
Många aktiviteter
Midgårdsbadet liknar ett slags äventyrsbad och här finns flera olika typer av aktiviteter. Ett schackspel med pjäser stora som småbarn, en lekborg, två hopptorn i sten och en vattenrutschbana finns att leka i vid utebadets pooler.
Midgårdsbadet liknar ett äventyrsbad med flera hopptorn och andra aktiviteter.
Malin Lövkvist
Folk stannar gärna hela dagen mellan öppning och stängning, berättar Leif Duus, som jobbar på badet. När Mitt i kommer på besök har någon satt upp ett tält.
– Tältet är nog någon slags solskydd. Men folk kommer och hänger här – det händer att de beställer hit hämtpizza med leverans, säger Leif Duus.
2000 badare
– Som mest har 2000 personer samlats här på badet, fler än så kan vi inte ta emot. Riktigt soliga dagar har folk köat 50 meter ut på parkeringen.
Bebissalamandrar klättrar runt längs bassängernas väggar nu. Det händer att den som simmar stöter på en kompis.
– Men de är ganska skygga, så det är sällan. Jag är säker på att det ligger hundra stycken gömda i dungen där, säger Tapani Röyttä.
Jag väntade mig lite murrigt vatten men här är det turkost?
– Det här är ju som en konstig sjö. Så det kan faktiskt se lite smutsigt ut. Fast det är verkligen inte smutsigt utan tvärtom väldigt rent. Det är därför salamandrarna är här.
Är vattnet lika rent som när man renar med klor?
– När du renar med klor får du sterilt vatten, dött vatten utan någon bakterieflora. Men det är lika rent om inte renare än Mälaren, vilket är en bättre jämförelse.
Vattnet filtreras genom lager av kalksten, grus och sand som en del av det biologiska reningssystem som används på Midgårdsbadet.
Malin Lövkvist
Sigtuna kommun