En ABC-bok för vuxna – hur fick du den idén?

– Den kändes självklar när jag kom på den. Vi tittar på bokstäver varje dag, använder dem varje dag – men vi vet nästan inget om dem. Jag ville själv få ett grepp om bokstävernas historia. Och när intresset väl väcks är det svårt att släcka.

Vad vill du att boken ska ge läsaren?

– Jag vill att man ska få syn på varje bokstav och ha kul under tiden, och kanske få en och annan aha-upplevelse.

Vad fick du själv för aha-upplevelse när du jobbade med den?

– Bland annat att det har varit så oskarpa gränser mellan bokstäverna. I och J var länge samma bokstav och U och V var samma bokstav. Det var inte förrän på 1700-talet vi började separera dem från varann. Även hur flytande det har varit hur alfabet och bokstäver ser ut.

Vilken är din favoritbokstav?

– G har en bra historia. Å är en annan – det är den enda bokstav i vårt alfabet som uppkommit i Sverige.

Du skriver och föreläser om språk. Hur stort är allmänhetens språkintresse?

– Allmänheten är superintresserad av språk. Det är aldrig så fullsatt som när man ska prata om språk. Allra mest engagerar språkpolisiära frågor som "de" och "dem", uttalet av "kex" eller om man ska säga ”var” eller ”vart”.

Vad beror det på?

– Det är för att vi behöver språket för att kommunicera och att vi behöver kommunicera för att överleva som art.

Minns du hur ditt eget språkintresse väcktes?

– Jag har alltid varit intresserad av språk. Jag lärde mig läsa när jag var två – det finns en massa anekdoter om hur jag förbluffade äldre damer med att läsa. När jag var fyra skrev jag min första historia. Det var en fan-fiction på Plupp.

Förra helgen fick Sara Lövestam 2024 års pris till Tage Danielssons minne ”För att med svenska ord som verktyg möjliggjort att nya språkentusiaster föds och möts i såväl de yngre som äldre åldrarna”.

Förra helgen fick Sara Lövestam 2024 års pris till Tage Danielssons minne ”För att med svenska ord som verktyg möjliggjort att nya språkentusiaster föds och möts i såväl de yngre som äldre åldrarna”.

Annie Sundbäck

Du fick nyligen ta emot årets Tage Danielsson-pris. Vad betydde det?

– Det betydde faktiskt jättemycket just för att det är Tage Danielsson. Han är topp 3 bland de som inspirerat mitt språkintresse, kreativitet och humor så det är verkligen en bekräftelse för mig.

Vilket är ditt nästa projekt?

– Jag har alltid flera saker som pågår. Just nu håller jag på och skriver på säsong 2 av en tv-serie på lätt svenska: ”Grannar”, som går på UR. Och så håller jag på med en roman.