Ett norrsken svepte en magisk glans över Märsta med omnejd på måndagskvällen och natten. En hel del kvällspigga Märstabor lyckades fånga himlafenomenet och många fina foton spreds i de lokala Facebookgrupperna.

En av dessa var Maria Vadera som delade med sig av sina vackra bilder på norrskenet till Mitt i Sigtuna. Hon har på kort tid fattat tycke för det magiska himlaspelet.

– Jag halkade in på Facebooksidan Norrsken Sverige för något år sedan och är sedan dess fast. En fantastisk sida där jag och många andra har blivit helt frälsta, säger Maria Vadera.

Maria Vadera har blivit norrskensfrälst på senare tid.

Maria Vadera har blivit norrskensfrälst på senare tid.

Maria Vadera

180 000 norrskenstokiga

På Facebooksidan Norrsken Sverige, som har över 180 000 följare, finns det mängder av bilder från hängivna norrskensspanare i hela landet.

– Det är som en väckelserörelse, alla har blivit norrskenstokiga. Men det är också väldigt belönande att se när norrsken sker, det är så infernaliskt vackert, sade Calle Bergstrand som driver Facebooksidan till Mitt i när flera norrsken syntes i Stockholmsområdet under augusti.

Den som vill se norrsken så här långt söderut i landet bör passa på nu. Under 2024 och 2025 är vi inne i ett solmaximum vilket ger fler och mer imponerade norrsken. Nästa sådant solmaximum spås inträffa 2036, elva år senare.

Detta är något som Maria Vadera är extra glad över.

– Att solen dessutom är inne i en väldigt aktiv fas ger ju även oss icke norrlandsboende att kunna uppleva magin med norrsken, säger hon.

Vackert fångat norrsken över Märsta av Maria Vadera.

Vackert fångat norrsken över Märsta av Maria Vadera.

Maria Vadera