När Gamla stadsborna Jelena och Eugen gick över Riksbron på torsdagseftermiddagen lade de märke till en turist som spanade ner i Norrströms vatten.
– Först tänkte vi nästan att det var en människa där nere, men så ploppade sälen upp med en fisk i munnen. Den lekte verkligen i strömmen, det var jättegulligt, säger Jelena Röshoff Qvarnström.
– Den dök ett par gånger och kom upp med fisk, nästan som att den ville visa upp sitt byte för omvärlden, säger Eugen Qvarnström.
Brukar hålla till där
I Sverige finns tre sorters sälar. I norr finns vikare, i söder knubbsäl. I det här fallet rör det sig om en gråsäl.
– Det finns ett par sälar som periodvis brukar hålla till där. Jag brukar alltid spana när jag går förbi, säger Anna Roos, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet.
Utifrån filmen konstaterar hon att det rör sig om ett vuxet djur. Även under fredagen var den där. Det som lockar är helt enkelt maten, menar Anna Roos. Sälar kommer ibland när strömmingen leker.
– Sportfiskarna brukar inte vara så glada över det, eftersom det släppts ut röding som sälarna kan ta. Men så mycket äter de inte.
Anna Roos, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet.
Privat
Rovdjuret är tillbaka i Slussen
En snabb vända till Mälaren och tillbaka. Fisk-tv:n i Slussen fångade återigen det ovanliga mårddjuret på bild.
"Det händer yttest sällan." Det sade utterforskaren Anna Roos när en utter i mitten av september simmade igenom fiskvandringsleden i centrala Stockholm.
Nu har en utter återigen fastnat på bild under Slussen. Den simmar förbi kameran uppströms för att bara sekunder senare swisha tillbaka med strömmen.
In mot Mälaren...
... och ut mot havet.
– Nej, vad häftigt! Jag skulle tro att det är samma. Det tyder på att den håller till här, det finns säkert gott om mat, säger Anna Roos.
Varför den gör så korta visiter i Mälaren är inte helt lätt att svara på. Kanske är det för att hålla efter pälsen.
– Lite konstigt är det, att den bara verkar simma fram och tillbaka. Vi har utter i Mälaren, men den här verkar hålla till mer på Östersjösidan. De kan leva längs havskusten, men saltet förstör pälsen så ibland måste den skölja av sig i sötvatten.
Anna Roos, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet.
Privat
Här fångas uttern på film av fisk-tv:n igen.
TiVA