De senaste åren har second handhandeln vuxit i Sverige. Fler butiker öppnas, varumärken säljer begagnade produkter och bytesaffärer har digitaliserats. Allt fler lockas av billiga priser och ett hållbart alternativt.
Prylarna som får en andra chans
På Kyrkornas second hand i Grindtorp finns allt från stora möbler till hemelektronik och kläder. I Butiken som nyss fyllt 30 år vimlar det av människor på jakt efter fynd. Två av dem är Täbyborna Bengt och Markus Wallström.
– När man letar bland LP-skivorna här drömmer man sig tillbaka till ungdomen, säger Bengt Wallström och skrattar.
Bengt Wallström brukar titta igenom LP-skivorna när han är i second hand butiker.
Stefan Källstigen
De står och bläddrar bland vinylskivor i kategorin pop och rock från 70-talet. Det är inte första gången de besöker butiken.
– Jag har tre barn och alla tycker det är vettigt att köpa grejer second hand. I dag är det så enkelt att välja det. Det finns så många sociala kanaler och butiker som har det.
Ny generation
Statistik från Svensk handels hållbarhetsundersökning 2023 visar att det framför allt är yngre som väljer att handla second hand i hållbarhetssyfte. 50-plussare associerar istället hållbar konsumtion med att handla färre varor eller varor som tillverkas av återvunnet material.
För Markus Wallström handlar second hand shopping inte bara om att handla miljövänligt. Det är också ett sätt att hitta unika saker och göra fynd.
– Det är roligt för man hittar saker som inte finns i vanliga butiker. Jag har ett intresse för armbandsur och det brukar gå att hitta coola begagnat, säger han.
Pappa Bengt Wallström håller med.
– Men den stora poängen är att man skänker saker som andra kan få glädje av. Det är bra när pengarna går till behövande samtidigt som prylar kan återanvändas, säger han.
Det är roligt att göra ett bra fynd tycker Markus Wallström. Han brukar leta efter armbandsur men har även köpt silver och porslin second hand.
Stefan Källstigen
Pengar går till välgörenhet
Kyrkornas second hand drivs av Täby församling, Vår frus katolska församling, Grindtorpskyrkan och Enebykyrkan. Här lämnas ungefär 2 000 varor i veckan. De som jobbar är volontärer och vinsten går till välgörenhet.
– Jag märker jätteskillnad och det senaste året har intresset har ökat ytterligare. För 10 år sedan var det mest äldre som handlade begagnat. Nu tror jag många yngre tänker på miljön, säger Sven Enlund, föreståndare på Kyrkornas second hand.
Vad är det vanligast att folk köper?
– Det är kul med en sådan här butik. Vi har kunder för allt. Det finns de som springer in till klädavdelningen, vissa som åker in från stan för att kolla på skivor och andra som bara kollar elektronik, säger han.
Jakten på gömda skatter
Inne i Röda Korsets second hand butik i Näsby park får prylar, plagg och pynt nytt liv. Den lilla butiken, som har haft öppet i över 20, år tar emot stora mängder gåvor med begagnat.
– Det cirkulära är fantastiskt. Här är det många som kommer och går igenom butiken för att fynda. Men det är också många som väljer second hand som första val i stället för något nytt, säger Anna Gotthard som jobbar i butiken.
Det senaste året var det 71% av svenskarna har valde att handla begagnat.
Stefan Källstigen
Under pandemiåren förlorade butiken en stor del av sina kunder. Men nu märker Said M. Hussein, som jobbat i butiken nästan lika länge som den varit öppen, att intresset för second hand har fått ett uppsving.
– Vi förlorade många gamla kunder men nu har vi fått en massa nya och det är underbart, säger han.
Second hand stammisar
Varje vecka kommer folk och donerar sina gamla saker. Men det är också många som plockar på sig ett fynd eller två på vägen ut.
– Det vi vill åt är att folk ska titta på second hand först innan de köper något nytt. Och det gör många i närområdet här, vi har mycket stammisar, säger Anna Gotthard.
Vissa av kunderna är stammisar och levererar lika mycket som de köper. Just i dag åkte ett bälte med hem från butiken.
Stefan Källstigen
Precis då går en av de nämnda stammisarna Willhelm förbi.
– Det här är det bästa fyndet idag, säger han och viftar med ett bälte i handen.