Julen kommer tidigt till det gamla stallet vid Troxhammar gård på Färingsö.
– Det är en vattendelare när det ska börja pyntas. Men när man handlar second hand kan det behövas tid och tålamod för att hitta det man vill ha, så vi vill gärna ha det framme några veckor innan första advent, säger butikschefen Mia Camp.
– Jämfört med Ikea är vi inte tidiga alls.
Kyrkornas second hand skulle kunna bli en hub för återbruk, menar butikschefen Mia Camp, här tillsammans med verksamhetschef Martin Josefsson.
Mikael Andersson
Juldukar, pynt och kläder är det som säljer bäst den här tiden på året.
– Textiler, tomtar och tröjor. De tre t:en, säger Mia Camp.
Ökning spås
Julhandeln tycks motståndskraftig trots lågkonjuktur. Branschorganisationen HUI har spått att den kommer öka för sjätte året i rad. Rensat från inflation ligger den förväntande ökningen på en procent.
I HUI:s rapport är butiker som Kyrkans second hand inte inkluderade. Men även här handlas en hel del julklappar.
Denna eftermiddag har Elin Jederyd hittat hit från Nynäshamn. För henne är det inga konstigheter att köpa begagnade julklappar.
Elin Jederyd handlar gärna julklappar secondhand. Här tillsammans med Julina, Molly och Sonny Centio som har handlat julglitter och ljusslingor.
Mikael Andersson
– Det är ju bra grejer som kan användas av fler, säger hon.
Färingsöbon Mari Aeschbacher känner likadant.
– I dag tittar jag efter julgrejer, men jag köper gärna julklappar second hand, säger hon.
Om det tidigare fanns en tabu kring att handla second hand till andra, så är den på väg att försvinna, menar Martin Josefsson, som är verksamhetschef.
– Second hand växer och acceptansen för det ökar hela tiden, säger han.
"Går till bra sak"
Klimatet är förstås en anledning att handla begagnat, men faktumet att överskottet hos Kyrkornas second hand går till bistånd är också tungt vägande för de som handlar här, tror Martin Josefsson och Mia Camp.
– Jag hör ofta folk som bestämmer sig att köpa något, just för att det går till en bra sak. Att det går till välgörenhet gör också att folk gärna donerar sina saker till oss, säger Mia Camp.
Juldukar och pynt säljer bra på Kyrkornas secondhand.
Mikael Andersson
Att uppmuntra till återvinning och ge biståndet är två av verksamhetens ben. Det tredje är att vara en social mötesplats. Butiken erbjuder ungdomspraktik eller dagligverksamhet genom kommunen och ger plats personer som behöver göra samhällstjänst eller arbetsträna.
Men många av volontärerna i butiken jobbar också där för göra något gott och träffa folk.
Övar svenska
För Ana Paula Vogl från Brasilien är det ett sätt att öva sig på språket.
– Jag har läst svenska och nu behöver jag träna. Så därför är jag här, säger hon.
Mia Camp skulle gärna utveckla det sociala, kanske med workshops och gemensam verkstadsaktiviteter.
– Det skulle kunna bli en plats där man lär sig hur man lagar kläder eller får inspiration till vad man kan göra med gamla ramar eller möbler. Som en hub för återbruk, säger hon.